Itseluottamusta ja intoa – Vönerin kehittänyt Siva Parlar ei lannistu helposti

Yrittäjäperheessä kasvanut Siva Parlar pyöritti ensimmäistä ravintolaansa 18-vuotiaana. Nyt, kymmenen vuotta ja monta onnistumista myöhemmin, koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on saanut kekseliään yrittäjän palaamaan juurilleen.

Lapsuus yrittäjäperheessä tarjosi Siva Parlarille näköalapaikan yrittäjän arkeen.

– Kummatkin vanhempani olivat yrittäjiä. Näin siihen kuuluvaa epätasaista rytmiä ja pitkiä päiviä. Välillä oli parempia vuosia, jolloin yritykset kukoistivat ja välillä taas oltiin konkurssin partaalla. Siihen tottui, ja tuntui luontevalta lähteä itse samalle tielle.

2010-luvulle tultaessa Parlarin vanhemmat olivat luopumassa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevasta pizzeriastaan. Juuri täysi-ikäiseksi tullut Parlar päätti vakuuttaa vanhempansa, että hän olisi oikea henkilö jatkamaan perheen ravintolabisnestä.

– Olin ollut aikaisemmin harjoittelussa eräässä ravintolassa ja huomannut, että pidän ruoan kanssa työskentelystä. Sillä kokemuksella taivuttelin vanhempani myymään ravintolan minulle, ja lähdin hommaan 18-vuotiaan itseluottamuksella.

Vanhempien mielestä opiskelut ja toinen uravalinta olisivat olleet parempia vaihtoehtoja, mutta Parlar uskoi itseensä ja siihen, että yrittäjyys on hänelle oikea polku. Nyt 28-vuotias Parlar on ehtinyt toimia yrittäjänä jo vuosikymmenen.

Pää täynnä ideoita

Parlarilla on aina ollut paljon ideoita ja intoa tehdä niistä totta. Ravintolan ohella yritteliäs Parlar pyöritti aikansa myös sivutoimia, kuten pakkausten maahantuontia. Päivät omassa pizzeriassa olivat kuitenkin pitkiä ja ideoita oli enemmän kuin aikaa.

Parlar päätti omistautua vanhemmiltaan ostamansa pizzerian kehittämiselle ja lähti uudistamaan sen tarjontaa. Elettiin vielä aikaa ennen varsinaista vegaanibuumia, mutta Parlar aisti tulevan trendin ja laittoi ruokalistalle lisää vegaanisia vaihtoehtoja.

– Pian huomasin, että vegaanisena tarjottujen annosten, kuten pizzan ja falafelin, kysyntä kasvoi. Mietin, että miten kebabin – 30 kiloisen mötikän, 98 prosenttia lihaa sisältävän tuotteen – saisi vegaaniseksi, Parlar nauraa.

Ensin Parlar yritti löytää kasviskebabia valmiina tuotteena. Kun sellaista ei löytynyt, hän innostui.

– Se merkitsi mahdollisuutta. Jäin työpäivien päätteeksi pizzeriaan visioimaan tuotetta, googlailin ja soittelin tutuille kokkikavereille, jotka auttoivat miettimään miten kasviskebabin voisi toteuttaa.

Vuoden 2016 lopulla, monen unettoman yön ja kovan työn jälkeen, Parlar oli kehittänyt vegaanisen kebabin, vönerin, reseptin ja löytänyt sille valmistajan. Media ja kuluttajat kiinnostuivat heti, ja vöneristä tuli saman tien isompi ilmiö kuin Parlar olisi uskaltanut ikinä aavistaa.

Nuorena yritysmaailmassa

Nykyään vöneriä myydään paitsi suomalaisissa ravintoloissa ja ruokakaupoissa, myös kansainvälisesti. Parlarin ja Maxim Laxbergin perustamalla Vöner Oy:lla on jatkuvasti työn alla yhä uusia ravintoloiden vöneröintejä, kuten he itse sanovat, ja kyselyitä palkitusta vegaanisesta kebabista satelee ympäri maailmaa.

– Alkuun elätimme Maximin kanssa itseämme aikaisemmilla yrityksillämme ja teimme tämän eteen töitä päivät, vapaapäivät ja yöt. Minulla ei ollut ikinä vapaa-aikaa.

Kun uusi yritys alkoi kantaa, Parlar myi pizzeriansa.

– Silloin minulla oli ensimmäistä kertaa kesäloma ja jouduin miettimään, mitä ihmiset tekevät vapaa-ajallaan, hän naurahtaa.

– En ollut nähnyt kavereita pitkään aikaan ja minulta oli mennyt paljon juttuja ohi. Huomasin, että olin jäänyt aika paljosta paitsi. Osa kavereista oli myös joutunut huonoille teille, joten olen tosi iloinen, että itse vietin nuoruuteni yritysmaailmassa.

Nykyään Parlar tekee huomattavasti lyhyempää työpäivää ja pyrkii huolehtimaan etenkin henkisestä hyvinvoinnistaan.

– Enää ei tarvitse tehdä kaikkea yksin. Se on tosi hyvä.

Yrityksen työntekijät muodostavat Parlarin sanojen mukaan kaveriporukan, joka on tekemisissä vapaa-ajallakin ja puhaltaa yhteen hiileen. Jokainen heistä hoitaa oman tonttinsa projekteissa. Parlar itse vastaa Vönerin tuotekehityksestä, brändistä ja kansainvälistymisestä.

Parlar on ollut pizzeria-ajoilta asti Elon asiakas.

– Nuorena yrittäjänä olen iloinen, että Elolla on niin nuorekas ja helposti lähestyttävä, yrittäjälähtöinen ote, hän sanoo.

Takaisin ravintolaan

Nyt keväällä 2020, koko maailmaa ravistelevan koronavirustilanteen vuoksi Parlar on palannut omaksi yllätyksekseen juurilleen – pyörittämään ravintolaa.

Parlarin ja Suomen kokkimaajoukkueeseen kuuluvan Joona Lehdon suunnitelmissa oli kuvata sosiaaliseen mediaan reseptivideoita, mutta kokoontumista ja lähikontakteja rajoittavan tilanteen valossa projekti piti laittaa jäihin.

– Meillä oli porukka kasassa ja raaka-aineet seisoivat varastossa, joten päätimme avata pop up -ravintolan.

Hallituksen asettamista rajoituksista ja tartuntariskistä johtuen ravintolaan ei päästetä asiakkaita sisään, vaan ruoka kuljetetaan tilaajan osoitteeseen tai sen voi noutaa ravintolan pihalta.

Korona kiristää vyötä

Koronakriisin ja siitä johtuvien rajoitusten vaikutukset horeca-alaan ovat olleet tuhoisat. Parlar on seurannut tarkasti median tiedottamista ja yrittänyt ennustaa rajoitusten vaikutusta asiakasravintoloihin ja oman tuotteen kysyntään. Jo nyt ravintoloiden huonontunut tilanne on näkynyt Vönerin suuntaan pienentyneinä tilauksina.

Vegaaniset tuotteet ovat perinteisiä vaihtoehtoja kalliimpia, joten Parlar aavistelee huonontuneen taloustilanteen vaikuttavan kuluttajien ostokykyyn pian myös ruokakaupoissa.

– Pelkäänpä, että tämänhetkinen pääkohderyhmämme, flexaajat eli välillä vegaanista ruokavaliota noudattavat, jättävät ostamatta kalliimman tuotteen tässä tilanteessa.

Korona laittaa kapuloita rattaisiin myös kansainvälistymishankkeille.

– Meidän piti launchata liiketoiminta Itävallassa, Espanjassa ja Englannissa tänä keväänä. Nämä hankkeet ovat nyt koronan vuoksi täysin jäissä.

Vaikka Vönerillä ei toistaiseksi ole hätää, Parlar on päättänyt ennakoida.

– Meillä on onneksi hyvä taloudellinen tilanne, ei ole lainoja tai sijoittajia, joten niistä ei aiheudu painetta. Mutta kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan – emme tiedä kauan kriisi kestää, emmekä me vielä tiedä mitä projekteillemme käy.

– On parempi varautua ja kiristää vyötä. Olemme karsineet vähän kuluja, leikkasin esimerkiksi 40 prosenttia omasta palkastani.

Tämänhetkinen tilanne on yrittäjälle haastava. Ehkä haastavin mitä Parlar on kymmenvuotisen yrittäjyytensä aikana nähnyt – mutta hän on yhä rauhallisin mielin.

– En olisi ikinä uskonut, että pääsemme näin pitkälle, joten kävi mitä kävi, mitään en vaihtaisi, hän sanoo.

 

Lue myös Siva Parlarin vinkit haastaviin aikoihin.

Tutustu uskallus -kampanjaamme ja katso Sivan video