Isyysvapaata suunnitteleva yrittäjä: ”Isyys opettaa uudenlaista rakkautta”

Kun yrittäjä saa lapsen, vanhempainvapaan takaa YEL-vakuutus. Lue isyysvapaalle jäävän yrittäjäisän tarina ja asiantuntijan vinkit yrittäjän vanhempainvapaaseen.

Hattulalaisen lihakaupan kiireisin sesonki, joulu, on käsillä. Yrittäjä Tuomas Mikkola paiskii hommia vakituisista työntekijöistä ja sesonkiapulaisista koostuvan tiiminsä kanssa, jotta asiakkaat saavat Katinalan Lihakaupan kinkut, kalkkunat ja muut jouluherkut pöytään tänäkin vuonna.

Vuodenvaihteessa lihakaupan arki hiljenee. Varastot pyritään myymään tyhjiksi alennuksilla, ja jäljelle jääneet tuotteet pakastetaan tai säilötään muilla konsteilla. Sitten liikkeen ovet suljetaan kokonaiseksi kuukaudeksi.

Yrittäjä Mikkolan kalenteriin lihakaupan vuodenaikasidonnainen sesonkivaihtelu sopii tänä vuonna paremmin kuin hyvin – hän kun on tullut isäksi kaksi kuukautta sitten. Joulukiireiden jälkeen tuore isä aikoo siirtyä nauttimaan perhearjesta vauvan ja vaimonsa Marin kanssa.

– Olen äärimmäisen onnellinen, että olemme saaneet lapsen. Lapsen kautta oppii aivan uudenlaista rakkautta, sanoo tuore isä.

Rauhallisia aamuja ja vauva-arkea

Tällä hetkellä lapsen kanssa kotona on perheen palkkatyötä tekevä äiti. Mikkolat ovat sopineet, että äiti pitää pidemmän vanhempainvapaan ja yrittäjäisä ottaa kaiken irti uudesta perhearjesta kaupan hiljaisimman kuukauden aikana.

– Aion nauttia rauhallisista aamuista ja köllötellä lapsen kanssa kotona. Meillä on suunnitteilla myös retki täältä maalta Helsinkiin. Menemme muutamaksi päiväksi kaupunkilomalle ja yövymme hotellissa, Mikkola maalailee isyysvapaan suunnitelmia.

Isyysvapaan aikana perhe aikoo järjestää lapsen syntymään liittyvät juhlat, jotka kiireisen yrittäjäisän arjessa ovat jääneet muiden hommien jalkoihin.

– Juhlimme tammikuussa ristiäisiä ja aion myös viettää isot varpajaiset vauvan syntymän kunniaksi. Kun lapsi syntyi, halusin olla mahdollisimman paljon äidin tukena, joten varpajaisia ei ole vielä pidetty.

Ennen lomia Mikkola tekee pitkää päivää.

– Näin yrittäjänä lomalle jääminen vaatii aina valmisteluja. Vapaita ennen joutuu painamaan vähän kovempaa, jotta saa pöydän puhtaaksi. Hoidan myös muutamia työasioita, kuten laskutusta, lomallakin.

YEL-vakuutus mahdollistaa yrittäjän vapaat

Kun Mikkola jää isyysvapaalle, hän hakee Kelalta isyysrahaa. Yrittäjän isyysrahan määrä perustuu YEL-vakuutuksen vahvistettuun työtuloon.

Päivärahan laskentakaavaan on tullut päivitys tämän vuoden alussa. Tulorekisterin ansiosta päiväraha määräytyy ajantasaisemmin.

Mikkolan ja muiden vuonna 2020 vanhempainvapaalle jäävien yrittäjien päiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Yrittäjien vuosituloon lasketaan YEL ja MYEL-työtulo niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos YEL- tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, päiväraha lasketaan keskimääräisen työtulon perusteella. Yrittäjän vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä.

– Kaikki yrittäjän sosiaalietuudet perustuvat YEL-työtuloon. Siksi on harmi, että yrittäjät usein alivakuuttavat itseään, kertoo Elon liiketoiminta-asiantuntija Kristiina Sandén.

Myös Mikkola on huomannut saman ilmiön muiden lähipiiriinsä kuuluvien yrittäjien keskuudessa. Hän on itse halunnut toimia päinvastoin.

– Tiedän, että on yrittäjiä, jotka haluavat säästää YEL:issä. Minä olen arvioinut YEL-työtulon vastaamaan palkkaani, tai ehkä jopa vähän yli, jotta saisin tarvittaessa sopivaa korvausta, Mikkola kertoo.

Näin neuvoo tekemään myös Sandén.

– Kun pitää YEL-työtuloa kohtuullisella tasolla, on yrittäjänkin mahdollista jäädä vanhempainvapaalle. Siihen perustuva päiväraha korvaa ansionmenetystä siltä ajalta, kun yrittäjä ei työskentele, oli syy sitten vanhempainvapaa tai sairastuminen, sanoo Sandén.

Entä mitä YEL-vakuutuksen kanssa tulee tehdä vanhempainvapaan aikana?

– Jos yrittäjätoiminta jatkuu vanhempainvapaan aikana sen suuruisena, että YEL-työtulon alaraja ylittyy, tulee YEL-vakuutus pitää voimassa vapaan aikana. Käytännössä tämä on se harvinaisempi vaihtoehto. Jos taas työskentelee vanhempainvapaalla vähemmän tai ei työskentele sen aikana ollenkaan, voi YEL-vakuutuksen päättää vanhempainvapaalle jäädessä, muistuttaa Sandén.

Vanhempainvapaan etuudet maksaa Kela, jolta saa ajantasaista tietoa aiheesta.

Arvioi vanhempainpäivärahan määrää Elon YEL-laskurilla