Hyväntekijä vai yrittäjä?

Sosiaalinen yrittäjyys kasvaa ilmiönä maailmalla räjähdysmäisesti. Sosiaalinen yrittäjä yhdistää yhteiskunnallisten asioiden edistämisen ja yritystoiminnan. Alkuun pääsee helposti.

Uutissivusto Forbes kertoi syyskuun lopussa, että kalifornialainen yliopisto Berkeley alkaa tarjota maksuttomia sosiaalisen yrittäjyyden opintoja verkossa. Berkeleyn Haas Business Schoolin sekä Novo Ed education -teknologiayhtiön yhteiseen ilmaiseen verkkokouluun on jo ilmoittautunut mukaan 100 000 oppilasta eri puolilta maailmaa. Yliopiston tarkoitus onkin rakentaa maailmanlaajuinen verkkoyhteisö muutoksentekijöille.

Koulutus on osa laajempaa ilmiötä, jonka suosio kasvaa koko ajan. Sosiaalinen yrittäjyys pyrkii paitsi taloudellisesti kannattavaan liiketoimintaan, myös ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia.

Sosiaaliset yrittäjät eivät jää pyörittelemään peukaloitaan tai odottamaan viranomaisten päätöksiä vaan tarttuvat rohkeasti epäkohtiin ja ratkaisevat ongelman oman ideansa avulla.

Sosiaalinen yrittäjyys on maailmalla jättimäinen ilmiö – mutta uusi se ei ole. Yksi historian tunnetuimpia sosiaalisia yrittäjiä oli Florence Nightingale, joka taisteli 1800-luvulla parempien sairaalaolojen puolesta ja käynnisti sairaanhoitajien kouluttamisen. Sosiaalinen yrittäjä ja mikrolainojen pioneeri, banglasdeshilainen Muhammed Yunus on saanut jopa Nobelin-rauhanpalkinnon ideansa ansiosta.

Elo mukana tukemassa

Miten suomalainen yrittäjä voisi ottaa ensiaskelia kohti sosiaalista yrittäjyyttä? Keinoja on monia.

Elon markkinointijohtaja Joni Tikkanen sanoo, että eläkeyhtiöllä on merkittävä yhteiskunnallinen asema ja vastuu. Siksi Elo on esimerkiksi mukana hankkeissa, jotka kehittävät suomalaisen yhteiskunnan edellytyksiä. Näistä yksi esimerkki on Nuorten yrittäjien Vuosi yrittäjänä -ohjelma, jota Elo tukee ja jossa elolaiset ovat sparraamassa aloittelevia yrittäjiä. Sosiaalisen yrittäjyyden keinoja on monia, tässä niistä muutamia:

Näin ryhdyt hyväntekijäksi

  1. Työllistä nuori tai työtön työnhakija. Jopa palkaton harjoittelujakso yrityksessä voi olla työkokemusta hakevalle onnenkantamoinen. Näin on toimittu myös Elossa: markkinointijohtaja Joni Tikkanen kertoo, että Eloon on tietoisesti palkattu ja otettu harjoitteluun nuoria tekijöitä, sillä on tärkeää tarjota heille kokemuksia työelämästä. – Nuorten työttömyys on aika uhkaava ilmiö ja paljon puhutaan hukatusta sukupolvesta. Meillä on iso riski siihen. Jokainen yritys voi tehdä osansa, jotta näin ei käy, Tikkanen sanoo.
     
  2. Lahjoita esimerkiksi yhden päivän työtulot tai muu sopiva summa valitsemaasi hyväntekeväisyyteen. Nykyisessä taloustilanteessa ei välttämättä pysty laittamaan kovin suuria summia, mutta vaikka summa olisi yhdelle yrittäjälle pieni, siitä kasvaa suuri, kun useampi yrittäjä toimii samoin!
     
  3. Anna muiden hyötyä osaamisestasi esimerkiksi tarjoamalla mentorointia uusille yrittäjille. – Mentorointi ei maksa mitään. Siitä voi kuitenkin olla valtava apu muille yrittäjille ja myös itselle. Mentoroinnista saa uusia ajatuksia ja näkökulmia omaan liiketoimintaan, kannustaa Tikkanen.
     
  4. Jos sinulla on mainio hyväntekemiseen liittyvä idea, tartu toimeen ja toteuta se! Kun etsit sopivat yhteistyökumppanit, jotka innostuvat ideastasi, saatte yhdessä toteutettua sen kädenkäänteessä!

Vieraile sivulla www.nuoriyrittajyys.fi ja tutustu tarkemmin Elon tukemaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.