Hyvän omantunnon vuosi 2019

Tee tänä vuonna päätös hyvän omantunnon vuodesta 2019 jo joulun alla. Jaa läheisillesi hyvää mieltä päätösten avulla, jotka saavat myös ympäristön kiittämään.

Joulu on hyvien tekojen ja läheisten muistamisen aikaa. Mitä jos tänä vuonna jakaisit hyvää mieltä joulun lisäksi myös läpi seuraavan vuoden? Se onnistuu arjen pienillä teoilla, joista kiittävät niin läheisesi kuin ympäristö.

Lokakuussa IPCC, eli hallitusten välinen ilmastopaneeli, julkaisi raportin, jonka mukaan maapallon lämpeneminen tulisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Aiemmin on ajateltu, että rajoitus kahden asteen nousuun riittää. Puolen asteen muutos voi kuulostaa pieneltä, mutta vaikutukset ovat dramaattisia. Esimerkiksi merenpinta nousisi kymmenen senttimetriä vähemmän, jos lämpeneminen jäisi 1,5 asteeseen ja osa merten koralleista ei tuhoutuisi.

Onneksi pienien tekojen avulla omasta arjesta voi tehdä helposti kaksi astetta ympäristöystävällisempää. Lomista, lahjoista tai nautiskelusta ei tarvitse luopua ympäristöystävällisten valintojen vuoksi.

Vinkit hyvän omantunnon vuoteen 2019

1. Lahjoita muistoja ja käyttötavaroita

Aloita hyvät valinnat joulu- ja syntymäpäivälahjoista. Kysy, mitä vastaanottaja tarvitsee ja panosta lahjoihin, joista jää yhteisiä muistoja. Yhteinen leffailta tai ainekset ja aikaa ystävän suosikkipäivälliseen ovat ihania lahjoja, joista ei synny turhaa tavaraa nurkkiin.

Panosta myös paketointiin. Jouluna turhaa roskaa syntyy juuri pakkausmateriaaleista, joten harkitse, voisitko tänä vuonna sujauttaa lahjan villasukkaan, lasipurkkiin tai kääräistä sen kierrätettyyn lahjapaperiin?

2. Lomaile harvemmin kauas, lähelle useammin

Sijoita ensi vuonna viikonlopun mittaisten kaupunkilomien sijaan yhteen pidempään ulkomaan matkaan. Säästät matka- ja polttoainekuluissa, kun olet reissussa kerralla pidempään. Jos teet vuoden aikana yhden kahden viikon reissun kolmen viikonloppumatkan sijaan, pienennät hiilijalanjälkeäsi 14 prosenttia (Lähde: Sitra https://www.sitra.fi/caset/taltuta-matkakuume-kerralla-vuosiksi/).

Jos kaipaat irtiottoa arjesta usein, suuntaa katseesi kotikaupungin kohteisiin tai naapurikaupunkiin. Suosi vielä mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä.

3. Rakasta vaatteitasi

Voit pidentää vaatteiden elinikää ja säästää vettä ja sähköä, kun vietät harvemmin pyykkipäivää. Tahran puhdistus käsin tai tuuletus riittää usein hyvin vaatteen puhtaanapitoon. Neuleiden ja silkkivaatteiden lisäksi esimerkiksi takit, puserot ja farkut kiittävät, kun annat niiden tuulettua säännöllisesti.

Jos annat tänä vuonna pehmeitä paketteja rakkaillesi, sujauta mukaan muistilappu vaatteen hyvästä huollosta. Vinkkejä löydät esimerkiksi Martoilta: https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/pyykki/.

4. Suosi kasviksia lautasella

Kasvisruokavalioon siirtyminen pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi, mutta yksittäisilläkin valinnoilla on merkitystä. Kokeile kasvimaitoa, leivo vaihteeksi vegaanisesti ja innostu sesongeista. Jos uudet ruoka-aineet mietityttävät, kokeile uusia reseptejä yhdessä ystävien tai tuttavaperheen kanssa.

5. Tuo valoa tupaan

Tee päivän hyvä teko, kun vierailet kylässä ja vie perinteisten viemisten sijaan mukanasi Led-lamppu. Led-lamppu kestää energiansäästölamppua pidempään ja käyttää vähemmän sähköä.