Hyväksi haukuttu

Veera Niemen mukaan yrittäjyys on mahdollisuus toteuttaa itseään.

Tahto ja sinnikkyys tuovat tuloksia. Agilitykouluttaja Veera Niemi tietää, että oli laji mikä tahansa, menestys on omissa käsissä. Nuori Yrittäjyys ry auttaa nuoria löytämään omat vahvuutensa.

Terävä haukku koettelee tärykalvoja, kun koira ilmaisee, miten hauskaa siitä on vetää täysiä Salon Koirahallin agilityradalla. Koiran ohjaaja pinkoo esteeltä toiselle, antaa käsimerkkejä ja lyhyitä käskyjä. Keinu, kepit, putki, hyppy. Pelkkä katsominen nostattaa pulssia. Mikä vauhti!

Radan jälkeen koirakko saa palautetta kouluttajaltaan Veera Niemeltä. Niemi todella tietää, mistä puhuu. Hän on agilityssä mestaruustasolle asti yltänyt menestyjä, Varsinais-Suomen parhaana palkittu nuori yrittäjä ja aktiivinen koirakkojen valmentaja – ja hän on 17-vuotias.

Kovassa koirakuumeessa

Veeran sydän suli koirille jo ihan pienenä. Hän toivoi kovasti koiraa jokaisena syntymäpäivänään. Joka joulu toivekirje lähti joulupukille. Koiraa vaan ei näkynyt eikä kuulunut.

Intohimo on onneksi tahtolaji. Vuosien väsytystaistelun jälkeen Veeran perheen mieli muuttui, ja 13-vuotias koiratyttö meinasi pakahtua onnesta, kun karkeakarvaisesta kettuterrieri Aaposta tuli hänen oma koiransa.

Aapo ja Veera kokeilivat kaikki mahdolliset koiraharrastukset ja löysivät yhdessä agilityn hienouden. Kaksikon suurin saavutus on nuorten suomenmestaruuskisojen kuudes sija.

Nuori lupaus huomataan

Veeran lahjakkuus ei jäänyt agilitypiireissä huomaamatta. Vuosi Aapon saapumisesta Veera oli jo ensimmäisissä kisoissa. Vuonna 2013 nuorten SM-kulta irtosi lainakoira Ekan kanssa. Veeran valmentaja kannusti suojattiaan, että hänen kannattaisi ruveta jakamaan oppejaan myös muille koirakoille.

– Vielä yläasteella ei olisi tullut mieleenkään, että voisin perustaa yrityksen ja ruveta kouluttajaksi, Veera kertoo.

Ajatus koulutuksista kuitenkin virisi, ja lukioaikana palaset loksahtivat kohdalleen, kun Veera kuuli Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssista. Lukuvuoden mittainen lukiokurssi oli täydellinen ratkaisu, ja ajoituskin oli kohdallaan.

– Ei hitto, minusta tuntui heti, että tämä on ihan minua varten. Päätin, että tähän lähden, perustan yrityksen ja katson miten käy.

Hyvin kävi. Veera perusti NY-kurssilla oman agilitykoulutuspalveluja tarjoavan yrityksen, Agipoint NY:n. Veeran tarjoamat kurssit tulivat heti täyteen.

Rutiinia ja tasapainoa

Menestyksekkään NY-kurssin päätyttyä Veera päätti jatkaa Agipointia omalla toiminimellä.

Oma yritys tarkoittaa, että vaikka taivas kaatuisi niskaan, koeviikko rasittaisi ja väsymys koettelisi kiinnostusta, on koirahallille lähdettävä. Se palkitsee hyvällä fiiliksellä. Toki bisnes tuo lukiolaisen mittapuulla myös mukavasti tuloja.

Yrittäjyys antaa rutiinia elämään. Kun minulla on töitä, ne on tehtävä. Ei voi vaan sanoa, että ei kiinnosta. On ihan siistiä, että on muitakin juttuja elämässä kuin koulu. Se tuo tasapainoa, Veera sanoo.

Hjallis Harkimo ja suora lähetys

Hienosti menestynyt NY-yrittäjä sai tunnustusta viime helmikuussa, kun Agipoint NY valittiin Varsinais-Suomen aluemessuilla parhaaksi toisen asteen NY-yritykseksi.

Seuraavassa vaiheessa Veera pääsi Helsingissä järjestettyyn Uskalla yrittää -finaaliin, jossa NY-yrittäjät tapasivat muun muassa NY ry:n kummin Alexander Stubbin ja bisnesguru Hjallis Harkimon. Harkimon kannustavat sanat jäivät mieleen.

– Hjallis sanoi, että hyvältä näyttää ja kyllä tästä vielä hyvä tulee!

Kirsikkana kakun päällä oli esiintyminen suorassa tv-lähetyksessä Ylen aamussa.

Agility on Veeralle yhä myös rakas harrastus.

Menestys omissa käsissä

Tällä hetkellä Veeran elämän täyttävät koulunkäynti sekä oman koiralauman juniorin, Alman, kouluttaminen. Agility on edelleen Veeralle hauskanpitoa. Lukion toinen vuosi tuo omat paineensa ja kiireensä, mutta huolet unohtuvat Salon Koirahallilla iloisten haukkuvien koirien ja innokkaiden ohjaajien parissa.

Veera kokee onnistuneensa kouluttajana, kun koirakot edistyvät, asiakaskunta kasvaa ja kurssit täyttyvät. NY-vuosi teki hänelle hyvää.

Olen saanut hirveästi esiintymisreippautta ja tullut vielä tarkemmaksi rahankäytöstäni. Arvostan rahaa eri tavalla, kun tienaan itse. Myös kirjanpito ja laskutus ovat aivan uutta, ja minusta kirjanpito on ihan kivaa.

Veeran innostus on tarttuvaa. Hänen silmissään yrittäjyys on valtava mahdollisuus toteuttaa itseään.

– Oikeasti voi yrittää mitä vaan! Se on omissa käsissä, mitä haluat tehdä ja miten saavutat juttuja. Mahdollisuuksia on maailma täynnä.

Suomalaisen yhteiskunnan rakentajat

Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmilla on kauaskantoisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Virpi Utriainen kertoo, että kyselytutkimuksen mukaan 90 prosenttia ohjelmaan osallistuneista kokee, että sai ohjelmasta loistavia taitoja ja valmiuksia työelämään. Kynnys yrittämiseen laskee – joka kymmenes osallistujista perustaa yrityksen ohjelman päättymisen jälkeen.

Kolmasosa ohjelmaan osallistuneista ajattelee, että ohjelma vaikuttaa tulevaisuuden uravalintoihin. Nuoret löytävät potentiaalinsa. Tämä antaa avaimet parempaan elämään. 

Utriainen kannustaa yrittäjiä ympäri Suomen ryhtymään NY-yrittäjille mentoreiksi. Mentorointisuhde antaa paljon sekä nuorelle että yrittäjälle. Tuoreilla silmillä näkee maailman aivan eri tavalla.

– Nämä nuoret vaikuttavat siihen, miltä tulevaisuuden Suomi näyttää. Kannustaisin yrittäjiä keskustelemaan ja kyselemään nuorilta – molemmat voivat saada toisiltaan paljon!

Faktat: Nuori Yrittäjyys ry

Nuori Yrittäjyys (NY) vahvistaa 7–25-vuotiaiden nuorten yrittäjyysasennetta, työelämävalmiuksia ja taloudenhallintaa. NY Vuosi yrittäjänä -kurssilla perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva yritys koulun kurssina lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Lukuvuonna 2015–2016 Suomessa oli 4300 NY-yrittäjää, jotka perustivat 1500 NY-yritystä. Näistä yrittäjistä 11 % perusti oman yrityksen melko pian ohjelman päättymisen jälkeen.

NY on voittoa tavoittelematon yhdistys ja se kuuluu kansainväliseen Junior Achievement Worldwide -kattojärjestöön. Suomessa NY-toiminta alkoi vuonna 1995.

Lue lisää: nuoriyrittajyys.fi