Harrastuksista virtaa arkeen

Harrastukset ovat merkittävä osa IT-yrittäjä ja CrossFit-valmentaja Antti Akonniemen arkea. Hän tietää, että harrastukset auttavat sekä jaksamaan että buustaamaan yrityksen menestymistä.

Antti Akonniemellä on ruuhkainen päivä. Hänen IT-yrityksensä Kisko Labs on pitänyt kiireisenä, minkä lisäksi Akonniemi on valmentanut olympialaisiin tähtäävää urheilijaa. Illalla vuorossa on muutama valmennustunti lisää ja omaa harjoittelua omalla CrossFit-salilla Herttoniemessä.

Harrastusten mahduttaminen kiireiseen työviikkoon ei ole helppoa kenellekään. Akonniemi on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, miten harrastuksesta voi tulla tärkeä osa arkirutiineja.

Vielä 2000-luvun vaihteessa Akonniemi harrasti intohimoisesti brasilialaista jujutsua. Hän näki sen ainoana lajivaihtoehtona tavoitteelliselle urheilijalle. Törmätessään verkossa vaativaan CrossFit-harrastajien voimatreeniin, asenne muuttui.

– Tyypit tekivät sata leuanvetoa, punnerrusta, kyykkyä ja vatsalihasliikettä puolessa tunnissa. Lähdin itsekin kokeilemaan treeniä läheiselle pururadalle. Kun olin 45 minuutin päästä suorittanut vasta leuanvedot, lähdin kotiin.

Seuraavan yli kymmenen vuoden aikana Akonniemi on perustanut useamman yrityksen ja samalla oppinut yhtä ja toista mieluisan harrastuksen merkityksestä elämälle. Nykyään hän pyrkii treenaamaan päivittäin kahdesta kolmeen tuntia valmentamisen lisäksi.

– Olen yksinkertaisesti myönteisempi, kun treenaan. Harrastus on tehokas keino myös nollaamisen kannalta: treenin aikana eivät työjutut pyöri päässä.

Harrastusten vaikutus miehen sosiaaliseen elämään on ollut erityisen merkittävä.

– En tutustu uusiin ihmisiin helposti, mutta harrastuksissa olen aina tavannut ihmisiä. Niiden kautta minulla on laaja kaveripiiri.

Tehoa ja hyvää fiilistä työhön

CrossFitin rinnalla Akonniemi harrastaa ohjelmointia, elokuvia ja lukemista. Tänä kesänä hän aikoo lisäksi herätellä vanhaa kalastusharrastustaan.

Akonniemi löytää kaikista harrastuksistaan myönteisiä vaikutuksia yrittämiseen ja työntekoon. Harrastuksista löytää usein esimerkiksi toimintatapoja ja käytäntöjä, joita voi siirtää työn haasteisiin. Akonniemi kehottaa etsimään harrasteista ajattelumalleja, joilla itseään voi huijata tai pitää positiivisena.

– Treeneissä on tuskaisia tilanteita, joissa tuntuu, ettei pärjää tai jaksa. Olen itse niiden kautta oppinut pilkkomaan valtavilta tuntuvia työkokonaisuuksia pienemmiksi palasiksi. Tähtään ensin puoleenväliin, jonka jälkeen on kiva tajuta, että on enää alle puolet jäljellä.

Harrastaminen voi vaikuttaa myös koko työyhteisön ilmapiiriin:

– Jos tulee aina myrtsinä ovesta sisään, tarttuu fiilis varmasti työkavereihin. Kun on enemmän virtaa, se lietsoo koko porukkaa parempiin tuloksiin.

Liikuntaharrastuksilla on suora vaikutus työssä jaksamiseen. Akonniemi on järjestänyt Kisko Labsiin pienen kuntosalinurkkauksen, jossa kuka tahansa voi käydä virkistäytymässä. Yrityksen monet työntekijät ovat myös jääneet koukkuun CrossFitiin, kun hän on tarjonnut mahdollisuuden kokeilemiseen.

Akonniemi on sitä mieltä, että työntekijöiden vireystilan kautta myös yrityksen kannattavuus paranee.

– Paljon tietokonetyötä tekevillä ihmisillä on esimerkiksi harvoin hyvä ryhti. Pieni voimaharjoittelu tekee sille todella hyvää.

Tee harrastuksesta mieluisa rutiini

Akonniemi vinkkaa, että kätevä tapa aloittaa uusi harrastus on etsiä ystävä, joka on kiinnostunut samanlaisista asioista. Kaverin kanssa voi käydä katsomassa, miltä mahdollinen uusi harrastus vaikuttaa.

– Ryhmäliikuntatunnit ovat erinomaisia samasta syystä. Muiden harrastajien kanssa voi sopia, että ”ensi viikolla nähdään”.

Harrastuksia on nykyään myös mukavan helppo kokeilla. Monet seurat ja yhdistykset järjestävät kokeilupäiviä, joissa harrastusta voi kokeilla ilmaiseksi.

Akonniemi korostaa, että harrastuksen jatkumisen kannalta on tärkeää muodostaa siitä rutiini.

– Yrittäjille toimii hyvin, kun laittaa kalenteriin merkinnän. Muuten se on helppo jättää väliin.

Lajivalintakysymykseen Akonniemi vastaa, että olisi aiemmin suositellut kaikille vain ja ainoastaan brasilialaista jujutsua. Näkemys on laajentunut: nykyään hän kehottaa valitsemaan harrastuksen, joka oikeasti kiinnostaa. Hän kertoo näkevänsä CrossFit-tunneilla liikaa elämäntaparemonttia tekeviä ihmisiä, jotka ovat selvästi vääntäytyneet tunneille väkisin.

– Harrastat sitten mitä tahansa, siitä on helpompi luoda itselleen tapa, kun siitä nauttii.