Globaalin megatrendin aallonharjalla – Substanssiosaaja menestyy yksinyrittäjänä

Palvelujohtamisen konsultti Jaakko Marin vaihtoi palkkatyön yrittäjyyteen. Konsulttijättien kanssa kilpaileva yksinyrittäjä pitää päätöstä yhtenä elämänsä parhaista.

Kun Jaakko Marin jätti palkkatyönsä palvelujohtamisen seniorikonsulttina 9 vuotta sitten, häntä jännitti.

– Minulle sanottiin, että et sinä yksin pysty rakentamaan tuollaista firmaa. Aloin miettiä, että riittääkö minulle asiakkaita ja saanko homman toimimaan yksikseni. Onneksi olen sen verran jääräpäinen pohjanmaalainen, että en uskonut epäilijöitä, hän nauraa.

Kansainvälisten konsulttijättien kilpakumppani

Ajatus yrittäjyydestä alkoi kypsyä, kun Marin huomasi haluavansa tehdä työtään hieman eri tavalla, kuin mitä hänen työnantajallaan oli tapana.

– Pääsin tekemään tosi hienoja projekteja mielenkiintoisten asiakkaiden kanssa. Minusta kuitenkin tuntui, että työpaikallani ei ihan ymmärretty mistä palvelujohtamisessa on kyse.

Marin perusti oman yrityksensä JSM Consulting Oy:n.

– Konsulttina pystyin aloittamaan kevyesti, minun ei tarvinnut rakentaa tehdashalleja tai tehdä muita isoja investointeja. Starttirahan turvin uskaltauduin alkuun.

Nykyään yritys kilpailee usein samoista asiakkaista kansainvälisten konsulttitalojen kanssa. Myös entisestä työnantajasta on tullut yksityisyrittäjän asiakas.

Palvelullistuminen muuttaa kulutustottumuksia

Marinin osaamiselle on kysyntää, sillä hän auttaa yrityksiä hyppäämään mukaan palvelullistumisen globaaliin megatrendiin. Palvelullistumisen seurauksena yhä useampi tuote myydään kertamaksun sijaan palveluna. Liiketoimintamallin muutoksesta hyötyvät usein niin asiakkaat kuin yritys.

– Palvelullistuminen muuttaa kulutustottumuksiamme hurjaa vauhtia. Sen vaikutukset ovat nähtävissä kaikilla teollisuudenaloilla. Palvelumuotoisessa liiketoiminnassa ratkaistaan asiakkaan ongelmia tarjoamalla tuotteen sijasta palvelua. Asiakkaat eivät kaipaa pelkkää tuotetta, vaan myös kokonaispalvelun sen ympärille.

Esimerkkinä palvelullistumisesta Marin esittelee videovuokraamotoiminnassa tapahtuneen muutoksen.

– Aikaisemmin menit videovuokraamoon hakemaan fyysisen videon tai DVD:n, katsoit elokuvan kotona, ja veit vielä sen videon takaisin liikkeeseen. Nyt meillä on Netflixit ja Viaplayt, jotka ovat tajunneet mitä on palvelu. Nämä palvelut tuovat yhdellä klikkauksella ja kuukausimaksulla koko tarjontansa kotiisi.

Marin ennustaa, että kohtaamme yhä useammin palvelumallista kuluttamista omassa arjessamme.

– Kohta emme omista autoa, vaan vuokraamme sitä palveluna. Samoin esimerkiksi ruokakauppojen toimituspalveluiden kysyntä on kasvanut huomattavasti jo nyt, koronakevään aikana.

Marinille tämä tarkoittaa töitä.

– Yritykset ymmärtävät, että heidän tulee kehittää tuotteestaan palvelu, mutta usein he eivät tiedä miten se tehdään. Palvelujohtamisen konsulttina autan heitä siinä, ja yhdessä muodostamme palvelusta mahdollisimman helppokäyttöisen ja houkuttelevan.

Aihe erittäin lähellä sydäntä

Marinia kuunnellessa huomaa, että hän suhtautuu intohimoisesti työhönsä.

Kiinnostus alaan ja jatkuvan opiskelun tuoma syvä substanssiosaaminen auttavat asiakashankinnassa. Hän on suorittanut yli 40 sertifikaattia palvelujohtamisesta ja päivittää osaamistaan jatkuvasti osallistumalla koulutuksiin. Tarjouskilpailuita Marin ei voita hinnalla, vaan laadulla.

– Työni laatu, kokemus ja referenssini ovat auttaneet minua saamaan asiakkaita. Suomen top 50 isoimmasta firmasta noin 30 % on asiakkaitani, mutta teen töitä myös pienille yrityksille. En luokittele asiakkaita koon mukaan, vaan pyrin tekemään kaikki projektini yhtä hyvin.

Vaikka kysyntää riittää, Marin on toistaiseksi halunnut tehdä töitä yksin. Hän nauttii yksinyrittäjyyden tuomasta itsenäisyydestä, mutta välillä runsas työmäärä aiheuttaa stressiä.

– On pakko myöntää, että oman jaksamisen kanssa on välillä ollut haasteita, kun kaikki pitää tehdä itse. Minulta onkin kyselty, miksen palkkaa työntekijää. Mutta tämän alan senioritason osaajia on vaikea löytää, ja toisaalta tykkään kyllä työskennellä yksin.

Muutakin kuin töitä

Marin kertoo, että yrittäjäksi lähteminen on ollut yksi hänen elämänsä parhaista päätöksistä.

– Minulla on käynyt tosi hyvä tuuri. Homma lähti käsittämättömän nopeasti käyntiin, ja kaikki on sujunut hienosti, Marin iloitsee.

JSM Consulting Oy on saanut runsaasti ulkopuolistakin tunnustusta. Viime vuosina Marin on palkittu sekä Vuoden helsinkiläisenä yksinyrittäjänä että Valtakunnallisena vuoden yksinyrittäjänä. Palkittu yrittäjä kutsuttiin myös vuoden 2019 Linnan juhliin.

Ahkeran työnteon lisäksi menestyksen salaisuus taitaa piillä palautumisessa. Marin noudattaa 8+8+8-sääntöä, eli hänen päiviinsä kuuluu samassa suhteessa töitä, vapaa-aikaa ja unta.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että on typerää vouhottaa siitä, kuinka pitkiä päiviä jotkut tekevät yrittäjänä. Elämässä pitää olla muutakin kuin töitä.

Marinille tämä tarkoittaa perheen kanssa olemista, luonnossa liikkumista ja erityisesti kalastamista.

– Olen harrastanut kalastusta lapsesta saakka. Se on ainoa asia mistä minulla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus, hän nauraa.

 

Lue myös Jaakko Marinin vinkit menestyksekkääseen yrittämiseen.