Globaali karjalainen

Nurmeslainen Pielispakari on kasvanut 30 neliön autotallileipomosta 10 miljoonan liikevaihtoa takovaksi valtakunnalliseksi leipomoyritykseksi. Menestysresepti löytyy karjalaisten juurien vaalimisesta.

Leipomomyymälän ovi käy tiuhaan. Hyllyiltä poimitaan perinteisiä karjalaisia herkkuja: uunituoretta ruisleipää ja sämpylöitä, piirakoita, sultsinoita, voirinkeleitä ja muikkukukkoa.

Pielispakarin uunit höyryävät syvällä Itä-Suomen ja Pohjois-Karjalan sydämessä, jylhien vaarojen sylissä lepäävän Pielisen järven maisemissa. Syvällä Pielisen rannalla ovat myös yrittäjä Erkki Timosen juuret. Äiti, Karjalan evakko, leipoi ruisleipää ja paistoi karjalanpiirakoita perinteisellä reseptillä tiiliuunissa jo Timosen lapsuudessa.

Ruisleivällä ja karjalanpiirakoilla aloitti toimintansa myös Pielispakari 90-luvun alun lama-Suomessa, 30 neliöisessä autotallissa. 25 vuodessa yritys on kasvanut lähes 80 henkilöä työllistäväksi ja kansainvälisille markkinoille tähyäväksi leipomoyritykseksi. Karjalanpiirakoita paistetaan 50 miljoonaa vuodessa ja ruisjauhoja kuluu puolitoista miljoonaa kiloa. Ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuoden päästä kapasiteetti on tuplaantunut.

Autotallista miljoonabisnekseksi

Pielispakarin tarinan voisi tiivistää start-up-yrittäjän toiveuneksi. Sitä se ei kuitenkaan aivan ole. Erkki Timosen erottaa tyypillisestä start-up-yrittäjästä ainakin se, ettei hänellä nuorempana ollut juurikaan kunnianhimoa uran luomiseen.

Timosesta piti tulla autokoulun opettaja. Koulupaikkakin odotti jo valmiina armeijasta pääsyä. Uraputken luomista enemmän nuorta Timosta kiinnostivat urheilu, kaverit ja silloinen tyttöystävä. Armeijan jälkeisenä kesänä Timonen päätyi kesätöihin leipomoon ja jäi. Kunnianhimo alkoi syttyä, kun leipomossa tapahtui omistajanvaihdos.

– Uusi omistaja näki minussa potentiaalia ja alkoi vähitellen antaa enemmän vastuuta. Huomasin, että askel kerrallaan pystyin ottamaan vastaan yhä haasteellisempia tehtäviä. Ominaisuudet, kuten kunnianhimo ja halu kehittää ja viedä eteenpäin liiketoimintaa, ilmenivät minussa vasta tilaisuuden tullen, Timonen pohtii.

Tältä polulta Timonen päätyi lopulta leipomoyrityksen paikallisjohtajaksi, joka oli hänen viimeinen työtehtävänsä toisen palveluksessa.

– Paikallisjohtajan työnkuva vastasi jo hyvin paljon yrittäjyyttä. Oikeastaan vain taloudellinen vastuu puuttui. Vähitellen syntyi kipinä lähteä yrittämään itse.

Baltian valloitus karjalanpiirakalla

Pielispakarin ensimmäinen kasvuloikka tapahtui jo vuonna 1993, kun valtakunnallisen leipomoketjun Nurmeksen yksikkö tuli myyntiin. Timonen osti tilat, koneet ja laitteet ja palkkasi työntekijät. Sitä seurasi yrityksen muutto nykyisiin, Valion juustolan vanhoihin tiloihin vuonna 1999. Näissä samoissa tiloissa on menossa nyt tuorein investointi, joka kasvattaa leipomon tuotantokapasiteettia tuplaten sen.

Seuraavan askeleen, Pohjoismaiden ja Baltian markkinoille laajentamisen, Timonen näkee luonnollisena jatkumona tälle polulle. Kansainvälistymishanke kulkee nimellä globaali karjalainen, sillä Baltia ja Pohjoismaat aiotaan valloittaa tietysti karjalanpiirakalla ja muilla perinnetuotteilla.

Timonen on vakuuttunut siitä, että kasvu on mahdollista Nurmeksesta käsin.

– Minulle on tarjottu monta kertaa tiloja isommistakin kaupungeista. Mutta olen rakentanut tämän karjalaiselle ja itäsuomalaiselle perinnetuotteelle ja näiden ihmisten kanssa.

Tasapaino löytyy arjesta

Suuret kasvuloikat ovat olleet niitä hetkiä, kun yrittäjä on epäillyt itseään. Timonen pitää yhtenä yrittäjän tärkeimmistä ominaisuuksista juuri muutosten pelon sietoa.

– Isot muutokset, joita ei ole vielä elänyt, näkee ensi alkuun vähän sellaisena vuorena, isona haasteena, ja ehkä vähän pelottavanakin. Mutta koen, että pieni pelko on järkevää. Jos kokee, että yrityksen kasvattaminen on peace of cake, ei välttämättä teekään tarpeeksi, Timonen pohtii.

Kasvun keskellä on tärkeää olla vastapainoa työlle. Yrittäjän elämää tasapainottavat harrastukset, sulkapallo, golf ja koiran kanssa ulkoileminen. Vastapainoa yrittäjyydelle tuovat myös perhe, lapset ja lapsenlapset, jotka tuovat mukanaan myös isovanhemman velvoitteita.

– Osaan nauttia myös yrittäjän vapaudesta, joka tarkoittaa minulle tilaisuuden tullen esimerkiksi rauhallisia aamuja. Jos mahdollista, en sovi palavereita aamulle, vaan syön rauhassa aamupalan ja teen koiran kanssa pitkän metsälenkin ihmetellen samalla maailman menoa.

Lue Erkki Timosen vinkit tasapainoiseen arkeen