Erehtyminen on inhimillistä

Työssä sattuneet inhimilliset virheet voivat viedä aikaa, rahaa ja jopa terveyden. Moni työtapaturma olisi kuitenkin vältettävissä ennaltaehkäisyllä ja hyvillä käytännöillä.

Jäteautonkuljettaja loukkaantui vakavasti. Mies menehtyi työmaalla. Työntekijä putosi rakennustelineeltä. Onnettomuudet ja tapaturmat työpaikoilla ovat arkipäivää Suomessa. Suurin osa tapauksista olisi ennaltaehkäistävissä, sillä valtaosa tapaturmista johtuu inhimillisistä virheistä.

– Yleensä tapaturmat tapahtuvat poikkeuksellisessa tilanteessa, kertoo Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Salme Honkanen.

Virheet sattuvat usein silloin, kun työntekijä tekee tilapäisesti jotain muuta kuin tavanomaista tehtäväänsä. Myös perehdytys uuteen tehtävään voi olla puutteellinen tai työtehtävä saattaa olla muuttunut pitkän loman tai muun poissaolon jälkeen.

Huomio onnistumisiin

Syynä inhimillisiin virheisiin voi toisaalta olla myös psykososiaalinen kuormitus, jonka useat kokevat nykyaikana kasvaneen entisestään. Stressi on suuri syy sairaspoissaoloihin ja onnettomuuksiin.

– Monet asiat ovat muutoksessa: osaamisen vaatimukset, työvälineet ja työajat. Voimavarat eivät välttämättä riitä työn kuormitukseen nähden, Honkanen toteaa.

Hän neuvoo työnantajia tarkkailemaan asiaa myönteisestä näkökulmasta. Toimiviin ja hyviin käytäntöihin kannattaa kiinnittää huomiota. Niitä on syytä pitää yllä ja jatkojalostaa.

– On hyvä miettiä, missä jo onnistutaan. Mikä on mahdollistanut sen, ettei ole sattunut tapaturmia eikä ole sairaslomia, ja milloin työilmapiiri koetaan hyväksi, Honkanen neuvoo.

Tärkeästä tiedosta koppi

Nykypäivänä työtä kuormittaa viestien ja informaation tulva. Työtehtävät keskeytyvät milloin älypuhelimen piippaukseen, milloin saapuneeseen sähköpostiin. Ihmisen kyky vastaanottaa tietoa ja muistaa asioita on kuitenkin rajallinen. Työmuistiin mahtuu kahdesta seitsemään asiaa. Jos lyhessä ajassa pitäisi painaa mieleen 20 asiaa tai tehtävää, se on liikaa.

Kun informaatiota tulvii mieleen liikaa, jotain oleellista saattaa jäädä muistamatta. Se taas voi aiheuttaa tapaturmia.

 

Tärkeä tieto saattaa mennä ohi, jos palavereissa tai koulutuksissa kirjoitetaan kuuntelun lomassa sähköposteja tai surffataan kännykällä somessa. Työpaikoilla kannattaa siis miettiä pelisääntöjä esimerkiksi kokouskäytännöille.

Virheisiin on varauduttava

Suomessa asuvien ja toimivien yrittäjien on vakuutettava itsensä yrittäjän eläkelain (YEL) mukaan vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. YEL-työtulon kanssa ei kannata liiaksi nuukailla, koska maksetun työtulon suuruus vaikuttaa työkyvyttömyysajan korvauksiin, kuten sairauspäivärahaan.

Tärkeintä on muistaa, että joskus virheille ei vain voi mitään, mutta niistä voi aina yrittää oppia. Jonain päivänä saattaa lähteä tapaamaan asiakasta villapaita väärinpäin, toisinaan sattuu jotain vakavampaa. Inhimillisiä erehdyksiä tapahtuu kaikille.