''Enemmän kuin vain puhtautta''

Puhtaan Ilon toimitusjohtaja ja yrittäjä Suvi Toivola, 34, ei muutama vuosi sitten voinut kuvitellakaan olevansa puhtausalan yrittäjä – vieläpä menestynyt sellainen. Nyt Suvi pyörittää voimakkaasti kasvavaa yritystä ja työllistää 36 työntekijää. Poikipa työ yrittäjänä Suville myös Kultainen Oras -kannustuspalkinnon.

Suvi Toivolalle yrittäjyys oli pitkäaikainen haave, joka toteutui Suvin perustaessa Puhtaan Ilon.

Yrittäjäkärpäsen purema

Suvi myöntää aina olleensa kiinnostunut yrittäjyydestä. Polku menestyväksi yrittäjäksi sai alkunsa jo nuorena tyttönä, jolloin hänellä oli jos jonkinlaista liiketoimintaa. Jo alakouluikäisenä Suvi myi ruiskukkia kukkakauppoihin, piti omaa kioskiaan ja jopa siivousliikettä.

– Yrittäjäkärpänen puraisi minua jo harvinaisen varhain, Suvi naurahtaa.

Nuoruuden jälkeen yrittäjähaaveet jäivät taka-alalle, kun Suvi lähti opiskelemaan kansainvälistä kauppaa ja erikoistui opinnoissaan Venäjän markkinoille. Suvin valmistuttua tradenomiksi tie veikin EU-projektityön pariin. Haaveita oman yrityksen perustamisesta ei kuitenkaan kuopattu, vaan takaraivossa jyskytti edelleen ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä.

Saunan lauteilta siivousalalle

Suvin nykyisen yrityksen, Puhtaan Ilon, tarina alkoi saunan lauteilta, joilla istuessaan Suvi pohti, minkä toimialan yrittäjäksi kannattaisi ryhtyä. Suvin mies kysyi, miksei tämä perustaisi siivousalan yritystä, tykkäsihän Suvi siivoamisesta.

– Se oli sellainen lampun syttymisen hetki, jolloin tajusin, että siivousalassa yhdistyisivät kaikki kriteerini – työ olisi merkityksellistä, liikkuvaa ja ihmisläheistä, Suvi kertoo.

Tuumasta ryhdyttiin toimeen ja pystyyn pistettiin siivousalan yritys, jonka visioksi muodostui rakentaa kasvava yritys, jossa jokaisen työntekijän on hyvä olla, ja joka omalla esimerkillään voisi ”pöllyyttää” pinttyneitä ajatuksia siivousalasta. Suvi ei halunnut perustaa perinteisiin siivouspalveluihin tukeutuvaa yritystä, vaan halusi luoda raikkaan brändin, joka erottuu positiivisesti kilpailijoista.

Nykyisin yrityskauppojen myötä kasvanut Puhdas Ilo tarjoaa asiakkailleen perinteisten siivouspalveluiden lisäksi kattavampia palvelupaketteja ja pesulapalveluita. Yrityksen pyrkimyksenä on, että asiakas löytää saman katon alta kaikki tarvitsemansa puhtauspalvelut. Suvi on saanut rinnalleen yhtiökumppanin, puhtausalan konkarin Eeva-Leena Lappalaisen, jonka kanssa hän kehittää ja vie yritystä eteenpäin.

– Emme myy asiakkaille pelkkää manuaalista siivoustyötä, vaan panostamme palveluun ja kokemukseen. Myymme puhtautta, emme työaikaa, Suvi selventää.

Suvi on saanut rinnalleen yhtiökumppanin, puhtausalan konkarin Eeva-Leena Lappalaisen.

Kasvun paikka

Eräs syy sille, miksi Suvi päätyi perinteikkäälle siivousalalle oli se, että hän näki alassa suurta potentiaalia, ja paloi halusta päästä siihen käsiksi.

– Olihan tässä mukana suuri into päästä mukaan uudistamaan siivousalaa. Itse koen, että puhtausalan arvostus on aivan liian heikkoa, vaikka puhtaus on meille kaikille elintärkeää. Siksi oikeastaan päädyin tälle alalle – halusin vaikuttaa, Suvi kertoo.

Kasvua tapahtui Suvin yllätykseksi myös henkisellä puolella.

– Koen, että olen viimeisen vuoden, fuusion ja yrityskauppojen myötä kasvanut ihmisenä enemmän kuin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Yrittäjyydellä on ollut merkittävä vaikutus elämääni. Yrittäjyys tarjoaa todella huikeat mahdollisuudet kasvuun. Minulla on henkilökohtaisessa elämässä ja johtajana ollut tavoitteena kehittyä ja kasvaa ihmisenä. Kaikista tehokkain tapa siihen on varmastikin toimia yrittäjänä, Suvi kertoo.

Kasvu tuo mukanaan vapautta, mutta myös paljon vastuuta ja jopa kasvukipuja. Yrittäjällä on paljon päätösvaltaa, mutta myös huoli ja vastuu työntekijöistään.

– Vastuu ja vapaus ovat yrittäjän ainainen käsipari. Se yhtälö on juuri se, joka liimaa meidät yrittäjyyteen. Hyvinvointi on tärkein asia. Pitää muistaa pitää huolta itsestään ja toisista. Myös vastuun ja vapauden on oltava tasapainossa, jotta kasvua voi tapahtua, Suvi toteaa.

Arkipäivän onnistumisia

Suvin ja Puhtaan Ilon työ sai tunnustusta maaliskuussa Valtakunnallisilla Yrittäjänaispäivillä, joilla Suvi palkittiin Kultainen Oras -kannustuspalkinnolla.

– Olihan se hienoa, että tekemämme työ huomattiin, ja että sitä arvostetaan. Mutta henkilökohtaisesti minulle on tärkeintä se, että joka ikinen päivä onnistutaan arjessa. Meillä henkilökunta on sitoutunut olemaan töissä ja tykkää työstään. Me oikeasti haluamme helpottaa ja parantaa ihmisten elämää ja nähdään se työ merkityksellisenä. Siinä me ollaan onnistuttu, Suvi iloitsee.

Loppuun Suvi toteaa haluavansa antaa pari konkarin vinkkiä yrittäjyyttä harkitseville.

– Minun mielestä ihmisten pitäisi tulla laatikosta ulos ja miettiä niitä mahdollisuuksia yrittäjyyteen oman alan ulkopuolelta. Esimerkiksi itse olen ollut toimistotöissä lähes koko ikäni ja täysin eri alalta kouluttautunut, mutta päivääkään en uranvaihdostani kadu – päinvastoin!

Puhtaan Ilon missiona on tarjota asiakkaalle ''enemmän kuin vain puhtautta''

Kuvat: Mari Hakanen Photography