Elon poluilta: ’’Kumppaninäkökulma aina mielessä’’

Kuka: Nina Vuorela, liiketoiminta-asiantuntija työeläkeyhtiö Elossa
Asuu: Espoossa
Harrastaa: käsitöitä, kuntosalilla käymistä, piparkakkutalojen leipomista ja koristelua
Milloin aloitit eläkealalla? 10 vuotta sitten

– Päiväni aloitan usein juomalla aamukahvin työpisteellä, jonka jälkeen suuntaankin jo päivän ensimmäiseen palaveriin. Sen jälkeen kipaisen kuulemaan ja kertomaan viikon ajankohtaisia, ja siitä pikaisesti lounaalle. Loppupäivä kuluu usein eri suunnittelukokouksissa, joten paljon pääsee kokoustamaan, kertoo Nina Vuorela tyypillisestä työpäivästään. Nina työskentelee TyEL-toiminnossa liiketoiminta-asiantuntijana, ja kertoo työnsä olevan varsin ihmisläheistä.

– Parhaita asioita mun työssä ovat ihmiset. On mahtavaa joka päivä päästä tekemään töitä ihanien ihmisten kanssa. Se antaa paljon voimia ja jaksamista, kun on mahtava porukka ympärillä, Nina iloitsee.

Toiseksi työnsä kulmakiveksi Nina nimeää työn haastavuuden ja monipuolisuuden.

– Se on myös ehdottomasti tämän työn suola, että eläkevakuutusasiat ovat vähän vaikeitakin – haastavia, mutta erittäin mielenkiintoisia. Nautin siitä, ettei työ ole kapeakatseista, vaan saa olla kaikessa mukana ja kaikkien kanssa tekemisissä, Nina summaa.

’’Vierivä kivi ei sammaloidu’’

Ninan tie eläkealalle ei ollut perinteisimmästä päästä. Lapsuuden haaveammateissa eivät nimittäin siintäneet eläkevakuutuskäsittelijän tai -asiantuntijan työt, vaan Nina päätyi alalle sattuman kaupan kautta.

– Ajatus lähteä eläkealalle tuli vanhalta työkaverilta, joka oli töissä silloisessa Eläke-Tapiolassa ja kertoi, että siellä kaivattaisiin hyviä tyyppejä eläkevakuutuskäsittelijöiksi. Sitten sitä tuli jotenkin tänne ajauduttua, Nina muistelee.

Sattuman kauppa osoittautuikin varsin kannattavaksi kaupaksi, sillä Nina on viihtynyt alalla yli kymmenen vuotta, ja viihtyy hyvin edelleen.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Sen verran mielenkiintoinen on tämä eläkeala. Kyllästymään ei kyllä täällä kerkeä, vaan edelleen tulee uutta opittavaa jatkuvasti. Niinhän sitä sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu, Nina naurahtaa.

Työllistävä tulorekisteri

Tällä hetkellä uutta opittavaa tarjoaa vuonna 2019 voimaan tuleva tulorekisteri, joka myös varmistaa sen, ettei Ninan työkalenteriin vahingossakaan eksy luppoaikaa.

– Tällä hetkellä työpäivät kuluvat melkein kokonaan tulevan tulorekisterin ja sen käyttöönottoon liittyvässä työssä. Sen parissa saisi kyllä vietettyä vaikka parikin kokonaista työpäivää helposti, Nina naurahtaa.

Nina osallistuu muun muassa tulorekisterin tuomien prosessi-ja järjestelmämuutosten suunnitteluun sekä tulorekisteriin liittyviin Elon sisäisiin ja alan yhteisiin työryhmiin.

– Lisäksi olen eläkeyhtiöiden edustajana mukana tulorekisterin asiakasohjeiden tekemisessä. Melko tulorekisteripainotteistahan tämä arki tällä hetkellä on, Nina lisää.

Nina Vuorela yhdessä muun Elokuvissa-kiertueen porukan kanssa.

’’Kumppaninäkökulma aina mielessä’’

Nina toteaa, että eläkealalla vietetyn vuosikymmenen aikana myös kumppanit ovat käyneet tutuiksi.

– Kumppaneita tulee eniten tavattua erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi käymme yhdessä viime uutiskirjeessä esitellyn Manun kanssa paljon kouluttamassa heitä, Nina kertoo.

Vaikka kumppaneita ei tulekaan tavattua päivittäin, pysyy Ninan mukaan kumppaninäkökulma arjen tekemisessä läsnä.

– Mielestäni kumppanit ovat meidän asiakkaita siinä missä henkilö- ja yritysasiakkaatkin. Itse olen asiakkaista eniten tekemisissä juuri kumppaneiden kanssa, ja pyrin aina pitämään kumppaninäkökulman mielessä sekä tuomaan sen parhaani mukaan esille, Nina toteaa.

Nina kehuu kumppaniyhteistyötä toimivaksi, ja toteaa, että yhteistyössä vallitsee keskinäinen luottamus ja yhdessä tekemisen helppous.

– Kumppaniyhteistyö toimii varsin mutkattomasti. Meidän kumppaneita on kiva kouluttaa ja auttaa, ja tietää aina, että kumppaneiden puoleen voi kääntyä, jos jokin asia mietityttää. Myös kun kumppaneiden kanssa lähdetään yhdessä järjestämään koulutuksia, niin tietää, että niistä tulee menestyksiä, Nina kehuu.

– Terveisinä kumppaneille haluan välittää kiitokset yhteistyöstä. Lämmittää mieltä huomata, että kumppanit ajavat meidän asioita ja ottavat hyvin Elon huomioon tekemisessään. On mukava tehdä yhteistyötä, kun tietää, että meidän asiakkaat ovat hyvissä käsissä, Nina toteaa.

____________________________________________________________________________________________________

Nina vinkkaa: Mitä asiakkaan pitää tietää tulorekisteristä?

1. Mitä tulorekisteriin tallennetaan?

  • Tulorekisteriin tallennetaan suomalaisten palkka-, eläke- ja etuustiedot. Tiedot ovat tulorekisterissä saatavilla reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti.

2. Milloin tulorekisteri tulee käyttöön?

  • Tulorekisteri tulee käyttöön vaiheittain:
    • Ensimmäisessä vaiheessa 1.1.2019 tulorekisteriin tallennetaan palkkatiedot.
    • Toisessa vaiheessa 1.1.2020 tulorekisteriin lisätään etuus- ja eläketiedot.

3. Ketkä käyttävät tulorekisteriä?

  • Tulorekisteriin tietoa tuottavat vuodesta 2019 lähtien kaikki työnantajat ja muut toimijat, joilla on palkkatietojen ilmoitusvelvollisuus. Vuodesta 2020 lähtien myös esimerkiksi työeläkevakuuttajat, työttömyyskassat ja vahinkovakuutusyhtiöt tuottavat tulorekisteriin tietoa etuuksista.
  • Tulorekisterin tietoja käyttävät vuodesta 2019 lähtien Verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto ja työeläkelaitokset. Vuonna 2020 tietoja käyttävät myös muun muassa vahinkovakuuttajat, työttömyyskassat ja työsuojeluviranomaiset.
  • Yksittäiset palkansaajat saavat tulorekisteristä ajantasaisen tiedon itselleen maksetuista suorituksista.

Lue lisää Verohallinnon tulorekisteri-sivulta >

____________________________________________________________________________________________________