Elon poluilta: Eläkekonkarin lähestyvät eläkepäivät

Kuka: Mauno Hietikko, työskentelee yhteyspäällikkönä työeläkeyhtiö Elossa
Asuu: Pakilassa vaimonsa ja koiransa kanssa
Harrastaa: Australian matkailua, golfausta ja yrityskummitoimintaa
Milloin aloitit eläkealalla? 40 vuotta sitten

Mauno Hietikko, tuttavallisemmin Manu, on monille tuttu kasvo kentällä. Kierrettyjä paikkakuntia on vuosien varrella tullut useita satoja ja ajettuja kilometrejä niin monta, ettei laskuissa voi edes pysyä.

Oli vuosi 1976, kun Mauno Hietikko marssi ensi kertaa eläkeyhtiöön töihin. Työpaikan piti olla määräaikainen siirtymävaihe matkalla lukiosta teknilliseen korkeakouluun, mutta työt veivät mukanaan. Manun taival eläkealalla alkoi Eläke-Varmasta, josta siirryttiin Eläke-Fenniaan ja fuusion myötä Eloon.

– Oikeastaan syy siihen, miksi eläkealalle päädyin oli monen sattuman summa. Enhän minä tiennyt eläkkeistä Eläke-Varmaan tullessani vielä mitään, Manu toteaa.

– Lopulta halu tietää lisää siitä, mitä niinkin laaja kokonaisuus kuin eläkeala pitää sisällään niittasi mut tälle alalle. Voisi siis sanoa, että uteliaisuus johti siihen, että eläkeala on tullut näin tutuksi ja että täällä on näin kauan viihdytty. Pitkä matka on kuljettu.

Eläkeala tutuksi

Manu kertoo, että on päässyt vuosien varrella työskentelemään varsin erilaisissa tehtävissä. Ura eläkealalla alkoi melko perinteisesti eläkeosaston töissä, joissa työnkuvaan kuului eläkkeiden takaisinperintää ja verotusasioiden hoitoa. Ei aikaakaan kun Manu siirtyi koulutustehtäviin ja viihtyikin pitkään Eläke-Varman asiakasneuvonnan päällikkönä. Tällöin Manu veti 40 hengen asiantuntijatiimiä, jonka jäseniä hän koulutti eläkealan syväosaajiksi.

Manun nykyiseen toimenkuvaan yhteyspäällikkönä kuuluvat asiakkaiden ja kumppanien koulutustehtävät sekä myynnin tukena toimiminen.

– Jokainen päivä on erilainen. Arki yhteyspäällikkönä pitää sisällään paljon matkustamista, asiakastilaisuuksista sopimista ja asiakasyrityksissä vierailua muiden yhteyspäälliköiden kanssa. Tosi monipuolista tämä työ kyllä – ja palkitsevaa, Manu kertoo.

Ansaittu arvostus kumppaniyhteistyössä

Myynti- ja koulutustyön myötä myös kumppaniyhteistyö on tullut tutuksi. Manu vertaa kumppaniyhteistyötä puuhun, joka alkoi pienenä versona, mutta kukoistaa nyt täydessä loistossaan. Hyvien kumppanuussuhteiden Manu toteaa olevan tulosta kovasta työstä.

– Haluan sanoa sen, että kaikessa tekemisessä – sekä ulkoisten että talon sisäisten kumppaneiden kanssa – kallisarvoisinta on se, että kun kovasti yrittää ja tavoittelee jotain, niin sen saavuttaa sillä, että sinut hyväksytään sen työn ansiosta. Vain sinä omalla työlläsi voit savuttaa sen. Arvostusta ei voi ostaa, se tulee ansaita, Manu toteaa.

Arvostus on Manun tapauksessa ansaittu, sillä Manu on aina pyrkinyt auttamaan asiakasta ja kumppania parhaalla mahdollisella tavalla. Syksymmällä onkin Manun vuoro siirtyä nauttimaan työnsä hedelmistä.

– Nyt on tämän konkarin aika siirtyä eläkkeelle ja antaa nuoremmille tilaa. Tuntuu ehkä jollain tavalla hassulta, että on niin monia tuhansia ihmisiä ohjannut eläkkeelle, ja nyt se olisikin oma vuoro. Monia ihmiskohtaloita on nähty ja onpa kerran ohjattu ihmisiä alttarillekin, Manu muistelee.

Kumppaniyhteistyö ja vuosien varrella kohdatut myyjät ovat jääneet Manulla vahvasti mieleen. Erityisen lämpimänä muistona Manu kuvaa Elokuvissa -kiertueita, jotka ovat Manun mukaan kruunu kaikelle tehdylle työlle kumppaneiden kanssa.

– Ennen eläköitymistäni haluan vielä kiittää kumppaneita kaikesta siitä, mitä olen saanut tehdä heidän kanssaan. Tehdä, toteuttaa ja välillä on tehty mahdottomasta mahdollista. Vaikka kuinka on ollut kivinen tie, niin me ollaan viety se tyylikkäästi maaliin ja saatu asiakkuuksia. Meidän yhteistyö kumppaneiden kanssa on ollut saumatonta, Manu kehuu.

Manu vinkkaa: To do -lista eläköityvälle

1. Hyvissä ajoin ennen eläkeikää

 • Mieti hyvissä ajoin, miten täytät päivittäin sinulle työstä vapautuvan ajan.
 • Hanki ajoissa mielekkäitä harrastuksia.
 • Hoida ajoissa myöskin taloudellinen puoli kuntoon, ettei tarvitse luopua totutuista kulutustottumuksista.
 • Pidä yllä yhteyksiä kavereihisi ja sukulaisiisi, muista sosiaalisten suhteiden tärkeys myös ennen eläköitymistä.

2. Eläkeiän kynnyksellä

 • Nauti kaikesta siitä, mitä olet aktiiviaikana saanut aikaan.
 • Pidä iloinen ilme yllä, sillä eläkeaikana sinä voit tehdä ja toteuttaa kaikkea sitä, mistä olet ehkä aina haaveillut.
 • Uusia mahdollisuuksia ja haasteita on paljon edessäsi, valitse niistä mieleisesi.

3. Eläkepäivilläsi

 • Älä missään tapauksessa jää paikallesi lepäilemään, vaan pyri olemaan aktiivinen.
 • Matkustele, katsele maailmaa, harrasta kulttuuritapahtumia, liiku luonnossa, mökkeile ja kalastele.
 • Eläkeaika on sinun omaa aikaasi; käytä se järkevästi.
 • Vain sinä voit tehdä unelmista totta. Tee se ja toteuta!

Lue lisää eläkkeelle jäämisestä >