”Elämäni parasta aikaa” – 16 vuotta yrittäjänä

Koulutuskonsultti Tuula Leskelä on kokenut yrittäjävuosien aikana YEL-vakuutuksen ja hyvän tukiverkon tärkeyden. Muiden auttamisesta motivoituva kouluttaja nauttii jatkuvasta kehittymisestä.

Ajatus yrittäjyydestä virisi leikissä. Tuula Leskelä unelmoi nuoruuden parhaan ystävän kanssa kaupan perustamisesta. Esikuvana oli kaunis, sinisävyinen tukholmalainen kauppa, johon ystävykset olivat matkalla ihastuneet. Kauppaa ei koskaan perustettu, mutta siemen yrittäjyydestä jäi itämään Leskelän mieleen.

– Se oli ajatusleikkiä yrittäjyydestä, joka toteutui lopulta 20 vuoden työuran jälkeen, Leskelä kertoo.

Nyt Leskelä istuu toimiston neuvotteluhuoneessa, takanaan pitkä ura yrittäjänä. Matka on ollut antoisa ja sitä riittää vielä pitkälle tulevaan.

Elämänmuutos 20 vuoden uran jälkeen

Ennen yrittäjyyttä Leskelä ehti tehdä töitä pitkään palkollisena. 20 vuotta kului Postilla monenlaisissa tehtävissä: asiakaspalvelussa, myyntityössä, kouluttajana, koulutuksen asiantuntijana ja esimiestyössä. Vastatessaan 150 hengen osaamisen kehittämisestä, Leskelä kiersi Suomea ja vastasi koulutuskokonaisuuksista. Uran aikana ehti kehittyä syviä yhteistyösuhteita ja verkostoja. Leskelä hoiti koulutuksia paljon varsinkin yhden yhteistyökumppanin kanssa.

– Olimme palaamassa Rovaniemeltä koulutusmatkalta, kun yhteistyökumppani totesi, että olen aivan valmis itsenäinen kouluttaja. Hän kysyi, olinko harkinnut yrittäjyyttä ja tekisinkö hänen kanssaan töitä. Mietin asiaa yhden yön yli, kunnes tein päätöksen.

Leskelä jätti taakseen pitkän ja antoisan uran ja heittäytyi yrittäjäksi. Ajankohta tuntui oivalta, sillä Leskelä eli vaihetta, jossa hän mietti, mitä tekisi loppuelämällään.

Mentori, kouluttaja, oppija

Leskelän yritys Tulecor Oy tarjoaa asiakaspalvelukoulutusta, esimiestyön koulutusta ja esimerkiksi työyhteisön valmennuksia. Lisäksi Leskelä toimii oppisopimusmentorina yrittäjille ja opiskelee itse avoimessa yliopistossa positiivista psykologiaa. Yrittäjän elämä kietoutuu koulutuksen ympärille.

– Minulla on ollut noin parisen kymmentä mentoroitavaa. Tuoreiden yrittäjien mentorointi antaa paljon itselle, se avaa näkökulmia ja innostaa itseäänkin pohtimaan asioita.

Kouluttajan työ vie Leskelää niin lähikuntiin kuin kauemmaskin Suomeen. Monipuoliset palvelut ja uusien ihmisten kohtaaminen motivoivat Leskelää.

– Uusien näkökulmien avaaminen, oivallusten ja kehityksen näkeminen motivoivat. Saan iloa muiden onnistumisista ja auttamisesta.

Leskelä muistelee erästäkin koulutettavaa ryhmää, joka koostui kopiokonekorjaajista ja kylmäasentajista. Organisaatiomuutoksen myötä asentajien työhön kuului asiakaspalvelua, joka oli ryhmälle aivan uutta.

– Kävimme läpi asiakaspalvelua; viestintään liittyen ihmisten erilaisuutta ja kommunikointitapoja. Eräs mies kiitteli koulutuksen jälkeen, että hän sai apua paitsi työhön, myös erityisesti emännän ymmärtämiseen. Samat lainalaisuudet pätevät ihmisten käyttäytymiseen niin muissa ihmissuhteissa, perheissä kuin asiakaspalvelussa.

Kouluttajana Leskelä laittaa itsensä peliin joka päivä. Oma asenne ja energia ovat suuressa roolissa koulutuksessa. Ei riitä, että osaa asiansa, pitää myös olla läsnä. Paljon on kiinni ihmisten välisestä kemiasta, kun ollaan koulutustilanteessa. Jos omat voimavarat eivät ole täydet, tai mieli harhailee, voi lopputuloksen nähdä koulutettavien antamissa arvioinneissa.

Oma persoona pelissä

Iloa ja energiaa säteilevä Leskelä on kokenut yrittäjyyden aikana myös haasteita ja alakulon aikoja. Yrittäjänä olon ykköshaasteeksi Leskelä nimeää paitsi liiketoiminnan vaihtelun, myös yksin olemisen. Vuonna 2009, kun lama laskeutui Suomen ylle, laskeutui se myös Leskelän ylle.

– Samanaikaisesti tapahtui monta asiaa. Oli lama, useampi pidempi asiakassuhde päättyi ja oma mieliala laski. Siitä seurasi useampi heikompi vuosi.

Kesti vuosia, että Leskelä sai takaisin energiansa.

– Yrittäjänä sinulla ei ole esimerkiksi markkinointiosastoa tai tietoteknistä tukea. Vaikka on vahvat sidosryhmät ja tukiverkko, yrittäjänä on kuitenkin yksin. Laman aikana ei voinut tehdä investointeja, joten tilanne oli haastava.

Joku on onneksi aina ollut tukena. Ystävä, yhteistyökumppani tai sidosryhmä. Leskelä nimeää Suomen Yrittäjien ja Mielenterveysseuran järjestämät tilaisuudet sekä ystävien tuen kultaakin kalliimmiksi. Niiden avulla Leskelä on ponnistanut takaisin aallonharjalle ja nauttii nyt työntäyteisestä arjesta.

Myös YEL-vakuutus on ollut osa Leskelän tukiverkostoa.

YEL-vakuutus on itseä varten

Leskelä oli laskettelemassa Levillä, kun suksi tökkäsi kovaan lumeen. Olkapää vaurioitui ja Leskelä ei voinut tehdä töitä.

– YEL-vakuutuksen rooli konkretisoitui sillä hetkellä, kun ymmärsin, että vakuutuksen ansiosta voisin olla kaksi viikkoa sairaslomalla ja saada päivärahaa.

Leskelä oli kiitollinen itselleen, että oli maksanut YEL-maksua sopivan verran. Aina niin ei ollut.

– Moni neuvoi yrittäjyyden alussa maksamaan minimi YELiä ja säästämään muuten. Tein niin. Kun laskukausi tuli, säästöt menivät yrittäjyyden ylläpitämiseen eikä eläkettä ollut karttunut.

Leskelä kehottaakin kaikkia maksamaan YELiä - sen verran, kun pystyy.

– Säästöt eivät kerry eläkkeeksi, YELiä maksetaan itselleen. Tunteeni YELiä kohtaan ovat ristiriitaiset, mutta näin eläkeiän lähestyessä sen rooli konkretisoituu jälleen.

Vielä eläke ei kuitenkaan ole Leskelälle ajankohtainen. Uudelle vuodelle yrittäjällä on kaksi teemaa. Itsensä kehittäminen, jotta olisi lisää asiakkaille tarjottavaa sekä yrityksen markkinoinnin edistäminen.

– Tähän asti olen pitkään toiminut vanhojen kontaktien voimin. Nyt on aika tehdä uusasiakashankintaa, uudistua ja olla näkyvillä. Blogin perustaminen ja uutiskirjeet ovat asialistalla markkinointitoimenpiteinä, Leskelä listaa

Kiireisen arjen keskellä Leskelä huolehtii omasta jaksamisesta liikunnan ja ystävien avulla. Aikaa löytyy tärkeille asioille kuin ihmeen kautta, jos oikein haluaa. Kouluttamisesta on tullut elinikäinen partneri, josta Leskelä pitää tiukasti kiinni vielä nyt 16 vuoden yrittäjyyden jälkeenkin.

– Se on kumppani, jota en halua pois viereltäni. Olen lähemmäs kuuttakymmentä, ja koen eläväni elämäni parasta aikaa. Työ tuntuu makealta ja sitä onneksi riittää ihanien asiakkaiden parissa.

Lue Leskelän hyvinvointivinkit yrittäjälle!

Oleko jo Elon asiakas?
Jos et, lue ihmeessä lisää ja tule asiakkaaksemme >