”Ei tämä voi olla näin simppeliä”

Rakennusalan yrittäjä Jukka Harrila perusti uuden yrityksen Yrittäjän Polun kautta ja yllättyi siitä, miten helppoa yrityksen perustaminen nykyisin on.

Kun yrittäjä Jukka Harrila 1,5 vuotta sitten perusti purku-, saneeraus- ja pihatöihin keskittyneen yrityksensä Harlatech Oy:n, ei hän tiennyt lainkaan, mitä kaikkea yrityksen perustamiseen kuuluu. Paperityöt hoituivat silloin kirjanpitäjänä toimineen ystävän toimesta. Nyt, uuden yrityksen perustamisen ollessa taas ajankohtaista, ei Harrila halunnut uudestaan vaivata ystävää.

– Mietin, että tähän täytyy olla helpompikin tapa. Pistin Googleen hakusanan ”yrityksen perustaminen” ja vastaan tuli Yrittäjän Polku. Olin uskomattoman positiivisesti yllättynyt siitä, miten helppoa tämä on.

Kriisi poiki uusia alkuja

Rakennusalalle Harrila päätyi mutkien kautta. Ennen Harlatech Oy:tä Harrila teki pitkän uran tietoliikenteen parissa, kunnes alalla alkoi myllertää. Useampien lomautusten jälkeen alan vaihto alkoi houkutella ja kuljetuspuolelta löytyi lupaava uusi alku. Talven myötä lupaava alku haihtui ja uusia tuulia tarvittiin. Rakennusalalla toiminut ystävä jutteli tulevan yrittäjän kanssa ja houkutteli kokeilemaan oman firman pyörittämistä. Ystävä asetteli sanansa oikein ja kevään myötä Jukka Harrilasta tuli Harlatech Oy:n toimitusjohtaja, ystävä Pasi Lahtisen kantaessa vastuun liiketoiminnan ytimestä, rakentamisesta.

– Päivät ovat joskus pitkiä, mutta ilman yrittämistä ei tapahdu mitään. Apua tarvitaan silti aina, yksin on raskasta.

Työparina Jukka Harrilalla on ystävä, työnjohtaja Pasi Lahtinen
Työparina Jukka Harrilalla on hänen ystävänsä, työnjohtaja Pasi Lahtinen

Tärkeintä on tehdä tilaa tekijöille

Vaikka Harrila hyppäsi suoraan yrittämisen syvään päätyyn, vailla kokemusta rakentamisesta tai hallinnosta, on yrittäjän maailma avautunut nopeasti. Tekemisen monimuotoisuus, nopeus ja vastuun kantaminen ovat olleet yrittämisen suola.

– Tilan raivaaminen työntekijöille, jotta heillä on mahdollisuus keskittyä omaan työhönsä, palkitsee nopeasti, toteaa Harrila. Toisaalta yrittäjän arki on myös sopeutumista vaihtuviin tilanteisiin. – Kun odottaa, että homma on nyt puikoissa, niin taas mennään, nauraa Harrila kuvaillessaan yllätyksellisiä käänteitä, joita päivät tuovat tullessaan.

Yrittämisen myötä osaamista on karttunut hallinnosta ja rakennusalasta. Toisaalta pitkä ura tietoliikenteen parissa auttaa nyt uusien mahdollisuuksien havaitsemisessa myös rakennusalalla, minkä myötä Harrilan uusi yritys, sovelluskehittämiseen keskittyvä Jober Oy, on juuri perustettu.

Turhaa pelkoa byrokratiasta

Yrittäjän Polku osoittautui uuden yrityksen perustamiseen loistovaihtoehdoksi. Käyttö oli Harrilan mukaan selkeää, helppoa ja kaiken lisäksi lopussa odotti iloinen yllätys, kun Harrilan puhelin pirisi.

– Erittäin mukava nainen soitti ja kertoi palvelusta lisää, sekä vahvisti yrityksen perustamisen onnistuneen.

Tähän asti Harrila on halunnut hoitaa itse esimerkiksi laskutukseen ja palkkoihin liittyvät asiat, mutta ensimmäiseen yritykseen liittyvien kokemusten myötä Polun kautta tarjolla olevat lisäpalvelut houkuttelevat.

– Moni hallinnollinen haaste ratkeaisi, jos lisäpalveluiden käyttö on yhtä helppoa, kuin yrityksen perustaminen on ollut.

Pelko yrityksen perustamiseen liittyvästä byrokratiasta voi olla monella syynä siihen, miksi yrittäjäksi ei ole tullut aiemmin ryhdyttyä, arvelee Harrila.

Maltilla syksyyn

Alkaneeseen syksyyn Harrila suhtautuu varovaisen optimistisesti. Kun kaikki noudattavat uusia sääntöjä ja tulevat töihin vain täysin terveinä, noudattavat turvavälejä ja pesevät käsiä, niin Suomi ja työmaat voitaisiin pitää toimintakykyisenä koronapandemian keskelläkin, uskoo ja toivoo Harrila.

Työmaa Bulevardi 14:ssa on pysynyt auki vastuullisen toiminnan ansiosta.
Työmaa Bulevardi 14:ssa on pysynyt auki vastuullisen toiminnan ansiosta.

Ota YEL-vakuutus Elosta >

Kokeile Yrittäjän Polkua