Ei mikään tavallinen kesätyö

Minkälaista on startup-yrittäjän arki? Mikä yrittäjää motivoi? Millaisiin haasteisiin startup-yrittäjä törmää? Entä missä asioissa työeläkeyhtiö voi auttaa startupia menestykseen?

Yrittäjät ovat Suomen suurimmalle yrittäjien eläkevakuuttaja Elolle erittäin tärkeä asiakasryhmä. Jotta voimme tarjota startup-yrittäjille entistäkin parempia palveluita, on startupien arjen tunteminen meille äärettömän tärkeää.

Elo tarjoaa tänä kesänä ikkunapaikan startup-maailmaan kesätyöpaikan muodossa kahdelle nuorelle, jotka pyörittävät kesän ajan Elovator-nimistä virtuaalistartupia. Sillä tarkoitetaan Elon sisällä yrittäjämäisesti toimivaa tiimiä, joka työskentelee startupeille ominaisella tavalla suoraviivaisesti ja vapaamuotoisesti. Lisäksi Elovator tukee Elon omia kehittämisteemoja etsimällä työnteon ketteryyttä ja virtuaalisuutta edistäviä menetelmiä.

Yhdessä ja itsenäisesti

Projektin avulla Elo haluaa myös rohkaista nuoria yrittäjyyteen. Elovatorin ohjaksissa ovat Elon kesätyöntekijät Julius Peltokangas ja Oskari Vanne, jotka ovat saaneet luoda toimintamallinsa itsenäisesti.

– Kyseessä on ainutlaatuinen kesätyö, jossa on vapaus päättää omista toimintaperiaatteista. Lisäksi on mielenkiintoista ja jännittävää tehdä jotakin, mitä ei ole Elossa koskaan ennen tehty. Tavoitteena on, että kesän aikana tulleiden ideoiden ja havaintojen perusteella Elo voi kehittää kasvuyrityksille kohdennettuja palveluitaan entistä paremmiksi, Peltokangas ja Vanne toteavat.

Kesätyö ei ole aivan perinteinen myöskään siinä mielessä, että esimiehen rooli on projektissa toimia mentorina ja neuvonantajana.

– Uskomme vakaasti, että valitsemamme yrittäjämäisyyteen ja itsenäiseen toteuttamiseen pohjautuva malli antaa kesätyöntekijöillemme kehittymistä tukevan alustan ja rohkaisee oma-aloitteiseen tekemiseen. Lisäksi olemme sopineet, että Julius ja Oskari mentoroivat muita elolaisia kesätyönsä kokemuksien pohjalta käänteisen mentoroinnin periaatteita noudattaen, neuvonantajana toimiva Elon Marko Hara kertoo.

Todellinen ympäristö tutuksi

Vanne, Peltokangas, Elon HR-palveluiden työntekijät Aino Innilä ja Anni Joensuu sekä viestinnän kesätyöntekijä Viivi Parviainen olivat äskettäin tutustumassa projektin tiimoilta Maria 01:een, joka tarjoaa toimialustan ja verkoston tällä hetkellä yli 80 kasvuyritykselle Helsingin vanhassa Marian sairaalassa. Vierailun tarkoituksena oli tutustua Maria 01:n tiloihin ja toimintaan sekä siellä toimiviin startupeihin, sillä kesän aikana Elovatoria on tarkoitus pyörittää osittain Maria 01:n tiloissa.

– Ideana on päästä seuraamaan läheltä Mariassa toimivien startup-yritysten toimintaa ja näitä johtavia henkilöitä. Pääsemme keskelle aitoa kasvuyritysympäristöä luomaan kontakteja ja kartoittamaan yhteistyömahdollisuuksia, tarkentaa projektia johtava Peltokangas.

Avoin yrittäjäyhteisö innostaa

Kesätyö kasvuyrittäjien parissa on vahvistanut nuorten mielenkiintoa yrittäjyyttä kohtaan, ja startupien välinen yhteisöllisyys on tehnyt vaikutuksen.

– On ollut erittäin vaikuttavaa nähdä, kuinka omistautuneita startup-yrittäjät ovat omalle yritykselleen ja kuinka avoimesti he kertovat omista kokemuksistaan. Kohtaamiset yrittäjien kanssa ovat olleet kesätyön parasta antia, ja niiden myötä ajatukset oman yrityksen perustamisesta ovat vahvistuneet entisestään, Vanne tiivistää.

Kuvassa vasemmalta Oskari Vanne, Maria 01:n toimitusjohtaja Voitto Kangas sekä Julius Peltokangas.