Arktiska upplevelser lockar – Luxury Action satsar på hållbar tillväxt genom respekt för lokala traditioner och lokal natur

Verkställande direktör Janne Honkanen

Lyxturismen i Lappland växer. Branschens pilotföretag i Finland, Janne Honkanens Luxury Action, är den största och äldsta aktören i Norden. Elo har genom företagsfinansiering stöttat företagets tillväxt.

I Lappland finns det en avskild lyxvilla som är så hemlig, att man inte avslöjar var den är belägen ens på villans webbplats.

Villan heter Octola och är Luxury Actions prisbelönta femstjärnors villa. Där har flera superstjärnor och kungligheter firat en exklusiv semester i all hemlighet. Förtroende är viktigt för Luxury Actions klientel.

“Därför avslöjar vi bara att Octola ligger i Lappland”, berättar verkställande direktör Janne Honkanen.

En lång väg till tillväxtföretagare

Honkanen har varit företagare sedan han fyllde 17. Officiellt – den ambitiösa företagargrodden tillverkade hantverk till försäljning redan som tioåring. Han har också provat på en karriär som proffsidrottare.

“Jag började åka snöskoter som tonåring och ville bli proffs. Som 17-åring startade jag ett företag vars enda uppgift var att stödja min idrottskarriär.”

Skoterkarriären blev dock kort, för Honkanen skadades bara som nittonåring. När han då måste fundera om sin karriär, föddes idén till en snöskoterskola för barn.

Företagarkarriären fick en dramatisk vändning när Honkanen diagnostiserades med hjärntumör.

“Jag hamnade plötsligt söka ny motivation i livet. I den vevan gick snöskoterskolan omkull. Lyckligtvis tog min far över och jag fortsatte som anställd guide i företaget.”

Blev researrangör i misstag

De flesta av barnen och föräldrarna som besökte skoterskolan var så kallade lyxresenärer.

“Många kom år efter år tillbaka till Lappland och frågade om jag kunde ställa upp med mer program. När jag blev kvitt skuldsaneringen, började jag studera lyxturism från den franska Rivieran. Det var så jag kom att skapa en helt ny sektor inom turismen i Finland.”

Tidigare erfarenhet av att arrangera resor hade Honkanen inte.

“De första åren var väldigt utmanande, men jag har alltid haft samma princip i mitt företagande som under min idrottskarriär: företaget är precis så bra som den feedback den senaste kunden ger.”

Honkanen har nolltolerans till negativ feedback. Branschens A och O är att samtliga underleverantörer spelar friktionsfritt ihop. I dag kund, i morgon marknadsförare, tänker man på Luxury Action.

Octola är Luxury Actions prisbelönta femstjärnors villa
Octola är Luxury Actions prisbelönta femstjärnors villa

Målet hållbar turism

Honkanen pratar gärna om transformativ turism. Med det menar han att kundens inställning till den sköra naturen i norr ändrar i och med resan.

“Vi för samman alla våra gäster med lokal kultur, människor och natur. Vi berättar om det arktiska klimatet och vår omgivning och visar hur klimatkrisen inverkar på våra breddgrader. När kunden med denna vägkost åker hem, har hen blivit en av vår viktigaste budbärare.”

I norr innebär hållbar turism också det att man respekterar ursprungsfolken och områden som är viktiga för dem. Massturism lämpar sig inte för det.

“Tillväxten måste vara kontrollerad.”

Tillväxt lyckas inte utan goda partner

Luxury Action har vuxit friskt under de senaste åren och anställer för tillfället 12 personer året runt. Under högsäsong femdubblas antalet arbetstagare.

“Till en början var tanken att jag skulle sysselsätta mig själv. Nu är vi Nordens största och äldsta arrangör av premiumresor, och erbjuder sysselsättning till inte bara våra egna arbetstagare, utan också en mängd underleverantörer.”

Tillväxten skulle inte ha varit möjlig utan rätta partner. På en ny bransch har det varit nödvändigt att investera i utrustning som tidigare inte varit tillgänglig

Gästbok
I Octolas gästbok, vars pärmar är gjorda av torrfura, kan du läsa om intressanta gästers upplevelser

Är det dags att utvidga företagsverksamheten?

Vi hjälper ditt företag att hitta en finansieringslösning i samarbete med våra partner.

Läs mer om Elos företagsfinansieringstjänster