”Altista ideasi epäilylle” – Tarina yrittäjäunelman toteutumisesta

Tuore yrittäjä Iida Kujanpää siirtyi suoraan koulunpenkiltä yrittäjäksi. Opinnoista saatu teoriapohja, kursseilta kerätyt verkostot ja vankkumaton luotto omaan ideaan ovat Ilostu Oy:n selkärangassa. Nyt Kujanpää opettelee markkinoimaan yritystään, ihan itse.

Ilman täyttää jauhettujen kahvipapujen tuoksu ja puheensorina. 24-vuotias Iida Kujanpää istahtaa sohvalle, sulkee tietokoneen ja laskee puhelimen laukkuun. Kahvikupin ääreen rauhoittuminen on tuoreelle yrittäjälle paitsi hengähdystauko, myös osa tyypillistä työpäivää. Kujanpään Ilostu Oy on senioreille suunnattu yritys, joka tarjoaa iloisia tukipalveluja, aitoa läsnäoloa ja vuoropuhelua, kuten kahvihetkiä.

– En koskaan ajatellut, että keksisin tällaisen idean. Kun se tuli kohdalle, tiesin, että se on siinä. Ala ei ole ehkä tavallisin valinta, mutta minusta on hienoa tehdä jotain valtavirrasta poikkeavaa. Uskon, että tulevaisuudessa tarvitaan yhä monipuolisempia palveluja. Yritykseni on osa sitä tulevaisuutta.

Alun perin Kujanpäästä ei pitänyt tulla yrittäjää, vaan psykologi. Koulun ovet eivät kuitenkaan auenneet, joten Kujanpää päätyi kaverin yllyttämänä Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon opiskelemaan taloushallinnon yo-merkonomin opintoja vuonna 2012.

Lähes sattumalta tehty valinta töytäisi Kujanpään matkalle kohti yrittäjyyttä.

”En halunnut alkaa yrittäjäksi kylmiltään”

Vuonna 2013, merkonomiopintojen ollessa jo loppusuoralla, Kujanpää istui kahvilassa katsellen rouvia, jotka juhlistivat päivää kohottamalla maljat samppanjaa. Rouvien onnellisuus ja ystävyys sykähdyttivät. Kujanpään mielessä alkoi raksuttaa.

– Pohdin, miten tuota rouvien kokemaa iloa voisi levittää myös heille, joilla ei ole arjessa seuraa. Mietin, kuinka vaikeaa varsinkin senioreiden kokema yksinäisyys on.

Ajatuksesta syntyi kipinä, joka sai Kujanpään hakemaan Haaga-Heliaan liiketalouden opintoihin, jossa hän suuntautui yrittäjyyteen heti ensimmäisenä syksynä. Tähtäimenä eivät olleet jälleen uudet valmistumispaperit, vaan kyky hankkia yrityksen perustamiskirjat.

– Ymmärsin haluavani työllistää tulevaisuudessa itseni, mutta en halunnut alkaa yrittäjäksi kylmiltään. Haaga-Helian yrittäjyysopintojen kautta loin verkostoja, jotka kantavat yhä tänäkin päivänä. Opinnot antoivat pohjan, jonka päältä oli hyvä ponnistaa omilleen.

Haaga-Helian opintojen ohella Kujanpää työskenteli kesät, säästi rahaa ja kypsytteli ideaa omasta yrityksestä. Kujanpää osallistui vielä kesätöiden ohella Naisyrittäjyyskeskuksen Pikastartti yrittäjyyteen -kurssille. Sieltä hän löysi mentoreita ja laajensi tukiverkkoaan, avasi lisää ovia, joista voisi vielä tulevaisuudessa olla hyötyä.

Opintojen, verkostojen ja tahtotilan ollessa täysvalmiudessa syksyllä 2016 Kujanpää otti seuraavan askeleen kohti omaa yritystä.

– Muistan kuinka käteni hikosivat, kun suoritin osakepääoman maksun. Yrityksen perustamiskirjojen tekeminen teki kaikesta totta.

Seiso ideasi takana – epäilijöitä on aina!

Jotta yritys pääsi toimintavalmiuteen, piti Kujanpään vielä hakea starttirahaa. Opinnot olivat antaneet tarvittavat teoriataidot ja valmiudet yritystoiminnan käynnistämiseen, mutta käytäntö tuntui silti uudelta ja hieman jännittävältä.

– Haastattelin senioreita heidän palvelutarpeistaan ja mieltymyksistään saadakseni realistisen kuvan asiakaskunnastani. Starttirahahakemuksessa yrityksen pitää näyttää, että se pysyy pystyssä.

Kujanpää oli todistellut yritysideaa ensin itselleen ja sitten muille. Positiivisesti suhtautuvan lähipiirin lisäksi Kujanpää altisti ajatusta kritiikille ja epäilylle. Nyt hän seisoi sen takana 110%, joten starttirahahakemuksessa ei tarvinnut enää vakuutella itseään.

– Mahdottomista jutuista voi tehdä mahdollisia, mutta ideaa kannattaa testata, altistaa epäilylle. Idean takana pitää pystyä seisomaan aivan täysin, jotta se kestää. Epäilijöitä on aina.

Starttirahapäätöksen tullessa Kujanpää oli valmis. Idea logosta konkretisoitui Kujanpään tuttavan avulla, samoin verkkosivujen kokoamiseen löytyi tukea verkostosta. Hinnaston muodostamista varten Kujanpää hyödynsi tietojaan seniorien haastatteluista ja vertaili muiden alalla olevien tarjoamaa omaansa. Oman työnsä hinnoittelussa Kujanpää ei halunnut olla halvin, muttei kalleinkaan.

– Luotettavin palvelu on se, mihin tähtään.

Ilostu Oy oli vihdoin totta, myös verkossa.

– Hyvä perusta kannattaa luoda. Kaikella on aina oma aikansa, hätäily ei auta. Olen odottanut ja varmistellut, koonnut yrityksen perustaa kunnolla.

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle

Kujanpään arki on ajoittain 12 tunnin työpäiviä ja loputonta taistelua verkkosivun koodin kanssa sekä yrityksen taloushallinnon hoitamista. Yritystoiminta on ollut Kujanpäälle täysipäiväistä toimintaa heti perustamisesta lähtien. Yrityksen starttia varten hän otti lainan. Kujanpää rahoittaa arkensa säästöillä, joita hän keräsi kesätöissä, sekä palkalla ja starttirahalla.

– Olen omistautunut tälle täysin.

Omistautuminen yritykselle merkitsee sitä, että oman mukavuusalueen ulkopuolelle on astuttava lähes päivittäin. Kujanpää ei koskaan ole ollut huomion keskipisteenä olemisesta nauttiva henkilö, mutta yrityksen tähden omat kasvot on tuotava kaikkien tietoisuuteen.

Markkinoi, markkinoi, markkinoi

– Olen itse yritykseni kasvot, joten markkinoin itseäni samalla kun markkinoin yritystä. Aluksi jännitti mennä esittelemään itseään, tehdä yhteydenottoja, mutta nyt olen tottunut siihen.

Kujanpään päivät täyttyvät potentiaalisen asiakaskunnan kartoittamisella, yhteydenotoilla ja itsensä markkinoinnilla. Yrityksellä on sosiaalisen median kanavat kunnossa ja myyntipuhe valmiina. Ilostu Oy rakentaa nyt pohjaa, jonka päälle liiketoiminta rakennetaan.

­– Kukaan ei tule kotoa minua hakemaan, vaan itse pitää olla aktiivinen ja tehdä nimeä tunnetuksi.

Joka sunnuntai Kujanpää tekee listan seuraavan viikon töistä, jotta työmäärän voi hahmottaa helpommin. Vapaapäivien ja taukojen pitäminen on helpompaa, kun työt on suunniteltu etukäteen. Joskus päivät kuitenkin venyvät tai puhelimeen ei vastata.

– Mikään ei tietystikään mene yritystä perustaessa juuri niin kuin on ajatellut. Lannistuminen ei kuitenkaan kannata.

Haasteellisimpia tilanteita varten Kujanpää on kehittänyt hyvän suhtautumistavan, joka auttaa pääsemään eteenpäin.

– Ajattelen, että miltä tämä tilanne 10 vuoden päästä näyttää ja mietinkö vielä 10 vuoden päästä tätä tehtyä valintaa. Todennäköisesti en. Se laittaa tilanteen oikeisiin mittasuhteisiin.

Ota YEL-vakuutus Elosta