Älä luovu lomafiiliksestä – Vinkit kesäminän säilömiseen

Iloisia iltoja ja inspiroivia harrastuksia ei tarvitse unohtaa kesäloman loputtua. Näillä vinkeillä teet elämästä suloista silloinkin, kun päiväsi kuluvat toimistolla.

Psychology Today -julkaisun mukaan lomalta palataan tehokkaampina, positiivisempina ja paremmalla stressinsietokyvyllä varustettuna.

Perheen ja ystävien parissa vietetyt illat, harrastuksiin syventyminen ja joutilaisuus ovat tehneet tehtävänsä. Olet saattanut huomata olevasi rennompi ja spontaanimpi, parempi versio itsestäsi. Kenties olet nukkunut enemmän, syönyt terveellisemmin, ja seurauksena myös voinut paremmin.

Tätä kesäminää ei kannata unohtaa töihin palatessakaan.

Havainnoi loman aikana asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Kun sinun on aika palata töihin, integroi näitä asioita arkeesi. Ylläpidä hyvinvointia ja jaksamista lisääviä tapoja, hemmottele itseäsi silloin tällöin, ja ota aikaa sinulle tärkeille asioille – myös loman jälkeen.

Näillä vinkeillä suot pehmeän lasku arkeen ja pidät kiinni kesäminästä.

4 + 1 vinkkiä lomafiiliksen venyttämiseen

  1. Ajattele jokaista iltaa minilomana. Älä ole tavoitettavissa iltaisin työajan jälkeen. Kun et vilkuile työsähköpostia vapaa-ajalla, ehdit elää lomalta tuttua elämää iltaisin. Unohda puhelin ja työasiat kotiin, ja lähde vaikka lähimaastoon kävelylle tai jäätelölle.
  2. Vierähtikö kesä kirjojen parissa? Lukutoukan ei tarvitse unohtaa intohimoaan arkenakaan. Tee lukuharrastuksesta työmatkaystävällinen siirtymällä äänikirjojen pariin.
  3. Jos kesän parasta antia olivat spontaanit seikkailut, älä kangistu kaavoihin syksylläkään. Poikkea totutulta reitiltä vaikka työmatkalla ja katsele tuttua ympäristöä uusin silmin. Suurempaa seikkailua janoava panostaa toisiin maisemiin suuntautuviin viikonloppuretkiin.
  4. Sovi arki-illan treffit ystävien kanssa. Hauskanpito ja ystävät voivat kuulua myös arkeen, ja pari tuntia kestävä irtiotto saa perustiistain tuntumaan lauantailta. Kun säät vielä sallivat, nauttikaa lämpimästä illasta piknikillä tai varaamalla pöytä ravintolan terassilta.

+1 Pidä kesäminää ja lomamuistoja hengissä juttelemalla niistä työkavereiden kanssa. Kun muistot alkavat haalistua, on aika ryhtyä suunnittelemaan seuraavaa lomaa.

Lähteet:

https://hbr.org/2011/09/the-right-way-to-come-back-fro.html

https://www.forbes.com/sites/tamiforman/2017/08/23/how-to-extend-the-benefits-of-vacation/#6df58db272d0