Aarrekartta merkitykselliseen arkeen – Inspiroidu ikigaista

Ikigaita luonnehditaan pitkän, onnellisen ja merkityksellisen elämän salaisuudeksi. Miten hyödyntää ikigain filosofiaa omassa arjessa?

Uuden vuoden kynnyksellä pysähdymme paitsi tarkastelemaan kuluneen vuoden saavutuksia, myös suunnittelemaan tulevaisuuden tavoitteita ja toiveita. Nyt onkin oiva aika arvioida, mikä valintojani ohjaa ja mitä juuri minä haluan saada aikaan ensi vuonna.

Pohdinnoissa oikealle tielle voi auttaa ikigain käsite.

Hyvä elämä koostuu hyvistä hetkistä

Japanilaisen filosofian mukaan meillä jokaisella on oma ikigaimme, syy olemassaoloon. Ikigaita voisi luonnehtia eräänlaiseksi aarrekartaksi itseen ja merkityksellisempään arkeen. Elämänfilosofiaksi, joka antaa polttoainetta elämään ja syyn nousta ylös sängystä aamulla.

Japaninkielinen termi ikigai muodostuu kahdesta sanasta, iki, elämä, ja gai, omien odotusten ja toiveiden toteuttaminen. Filosofian mukaan ikigain löytäminen ja sen tavoittelu tuo elämään paitsi merkitystä, myös onnea, terveyttä ja menestystä.

Suuriin muutoksiin ikigai ei ketään pakota – sen tarkoitus on kirkastaa merkitys ja saada huomaamaan pienet arkiset ilot. Filosofiaan kuuluukin olennaisesti ajatus siitä, että hyvä ja merkityksellinen elämä on pienten ilonaiheiden ja onnenhetkien summa.

Mutta miten löytää oma ikigai? Keräsimme vinkit ikigain etsintään ja sen filosofian hyödyntämiseen arjessa.

Ikigain filosofiaa voi hyödyntää työelämässä

Yhä useampi toivoo työltään merkityksellisyyden tunnetta. Ikigain pohtiminen voi auttaa löytämään uuden, omalta tuntuvan urapolun tai kirkastamaan nykyisen työn merkityksen. Näillä vinkeillä pääset oman ikigaisi jäljille.

  1. Ikigai löytyy itsetutkinnalla. Jos mietit uusia urapolkuja, tee kolme listaa; kirjoita ylös, mitä tykkäät tehdä, missä olet hyvä ja mitkä arvot ohjaavat toimintaasi. Näiden kolmen listan leikkauspiste on sinun ikigaisi, syy olemassaoloosi.
  2. Ikigai on toimintaa. Tiivistä oma ikigaisi etsimällä verbi, joka resonoi sisimpien toiveidesi kanssa. Se voi olla esimerkiksi auttaa, luoda, parantaa tai ilahduttaa.
  3. Ikigai jakaa hyvää. Löytääksesi työsi merkityksen, käännä katseesi siihen hyötyyn, jonka muut työstäsi saavat. Merkitys voi löytyä läheltäkin: jo toimiva tiimityö ja työkavereiden auttaminen arkisissa tehtävissä on osoitus siitä, että panoksellasi on positiivinen vaikutus muihin ihmisiin.
  4. Ikigai ohjaa arjessa. Kun olet löytänyt ikigaisi, laita se käytäntöön, ruoki ja seuraa sitä. Jos tuntuu, että et pääse toteuttamaan ikigaita työssäsi, ei hätää – voit yhtä hyvin pyrkiä siihen vapaa-ajalla, harrastuksen tai vapaaehtoistyön kautta.

Olkoon vuosi 2020 onnellisen ja merkityksellisen arjen vuosi.

 

Lähteet:

Héctor García (Kirai), Francesc Miralles. Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain. Gummerrus kustannus, 2017.

https://www.bbc.com/worklife/article/20170807-ikigai-a-japanese-concept-to-improve-work-and-life

Tilaa uutiskirjeemme ja saat uuden näkökulma-artikkelin joka kuukausi