5 vinkkiä aloittelevalle biohakkerille

Biohakkeri ja lääkäri Olli Sovijärvi esiintyi Hulluna Hyvinvointiin -tapahtumassa yhdessä Jaakko Halmetojan ja Teemu Arinan kanssa.

Jo 5 vuoden sisällä työelämässä tapahtuu isoja muutoksia. Robotit ja automaatio vievät valtaosan älyllisestä työstä. On aika optimoida itsensä. Biohakkerointi auttaa oman hyvinvoinnin buustauksessa.

Biohakkeroinnilla tarkoitetaan oman suorituskyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin optimointia tieteen ja teknologian avulla. Yksinkertaisimmillaan kyse on esimerkiksi sykemittareista tai aktiivisuuden seuraamisesta sovelluksen avulla. Sovellusten avulla on mahdollisuus oppia toimintatapoja, jotka tukevat omaa hyvinvointia.

On arvioitu, että tulevaisuudessa työ ja vapaa-aika sekoittuvat yhä enemmän. Hyvinvoinnista on syytä pitää huolta elämän kaikilla osa-alueilla, koska ihminen on kokonaisuus. Ilman hyvinvointia on vaikea suhtautua työhön ilolla ja intohimolla.

Elon Hulluna Hyvinvointiin -seminaarissa biohakkerit Olli Sovijärvi, Teemu Arina ja Jaakko Halmetoja antoivat vinkkejä oman arjen optimointiin.

1. Ota hyvä startti työpäivään – ymmärrä biologista kelloa.

Biologinen kello synkronoituu auringon valon kanssa. Herääminen ja valolle altistuminen samaan aikaan joka päivä varmistaa kellon synkronoinnin. Biologisen kellon mukaan aamu on noin klo 6. Sen jälkeen verenpaine nousee ja melatoniinin eritys loppuu noin klo 7.30. Päivän korkein vireystila saavutetaan jo klo 10.

+ Herää stressittömästi sovellusten avulla: esimerkiksi SleeptBot (Android), Sleep Cycle (iPhone)

2. Auta kehoa käynnistymään kunnolla

Lihakset ovat usein jumissa yön jäljiltä. Herätä keho juomalla vähintään 4dl vettä aamulla puolen tunnin sisällä heräämisestä. Kevyt venyttely, aamulenkki tai päälläseisonta auttavat nesteet liikkeelle ja verryttävät mielen.

+ Seuraa omaa aktiivisuutta sovelluksen avulla: esimerkiksi Moves (Android ja iPhone)

+ Pidä huolta nesteytyksestä sovelluksen avulla: esimerkiksi Waterlogged (iPhone)

3. Nauti päivänvaloa

Sinisen valon aallonpituuden saaminen päivittäin on tärkeää erityisesti virkeyden ylläpidon kannalta. Sininen valo vastaa päivänvaloa. Vähintään 15 minuutin kävely ulkona päivittäin auttaa ylläpitämään vireyttä ja helpottaa unen saantia illalla. Talvella päivänvalolamppu helpottaa vuorokausirytmin ylläpitoa.

4. Tue melatoniinin tuotantoa

LED-valot estävät melatoniinin tuotannon viisi kertaa tehokkaammin verrattuna hehkulamppuihin. Valaistuksen vaihtaminen illalla lämpimään valoon, kuten kynttilöihin, tukee melatoniinin luonnollista tuotantoa. Riittävä unen saanti takaa palautumisen ja päivän aikana opittujen asioiden muistiin tallentamisen.

+ Tietokoneen näyttö kannattaa säätää iltaisin pois sinisen valon taajuuksilta F.LUX –ohjelman avulla, jotta ruudun katselu ei häiritse unta.

5. Lisää vihreyttä toimistolle

Kokonaisvaltainen ergonomia sisältää työasennon lisäksi myös sisäilman, valaistuksen, äänimaailman ja esimerkiksi stressinhallinnan. Tarkastele, miltä sisäilma tuntuu. Huono ilmanlaatu vaikuttaa hengityselimiin, sumentaa ajatuksen ja voi lisätä univaikeuksia. Myös paikallaan istuminen sumentaa ajatukset ja puuduttaa lihakset. Jo pienikin liike auttaa virkistymään. Työnteko seisomisasennossa on istumista edullisempaa, koska seisoessa liikumme luonnostaan enemmän.

+ Sisäilmaa puhdistavia kasveja ovat esimerkiksi rönsylilja, pikkutaateli ja isoanopinkieli.

+ Vaihda työtuoli satulatuoliin, minitrampoliiniin tai jumppapalloon.