5 tapaa kääntää moka voitoksi

“Kuinka monta kertaa antaisit lapsesi opetella kävelemään? Siis ennen kuin sanot, että nyt riittää, et sä opi.” – Ismo Leikola teoksessa Kantapään kautta – Kirja rohkeista epäonnistumisista.

Vaikka kuinka yrittäisi, aina ei voi onnistua. Kolmas kerta toden sanoo. Jos ei nyt onnistu, vuoro siirtyy seuraavalle. Tapamme suhtautua epäonnistumiseen ei ole armelias. Asetamme itsellemme rajoja, jotka määrittävät, mikä lasketaan onnistumiseksi. Epäonnistuminen on mielessämme onnistumisen vastakohta. Asennemuutos kannattaa, sillä epäonnistuminen on oikeasti avain kehittymiseen.

Uudet ratkaisut löytyvät epäonnistumisista

Maailmasta ei löydy montaa keksintöä, joiden takana ei olisi kymmeniä tai satoja epäonnistuneita kokeiluita. 12 kustantamoa ehti hylätä J. K. Rowlingin käsikirjoituksen ensimmäisestä Harry Potter -kirjasta, kunnes kolmastoista hyväksyi sen. Alexander Fleming löysi penisilliinin hyödyt vasta, kun homesieni saastutti vanhan koeviljelmän. Yrittäminen kannattaa ja epäonnistuminen myös. Se on lähes ainoa tapa oppia.

Jos jokaiseen epäonnistumiseen suhtautuu raskaasti, voi työn kuormittavuus helposti tuplaantua. Asennemuutoksen voi aloittaa määrittelemällä epäonnistuminen uudestaan. Pia Koponen määrittelee teoksessa Lupa Mokata – Improvisaatio arjessa (S&S Kustannus) mokan näin:

”Moka on sanallinen symboli hetkelle, jossa sinun valtasi ei ulotu siihen, miten maailma on. Silloin olet kirjoittanut elämäsi tarinaa pitkälle eteenpäin ja silmissäsi siintää ainoastaan tietynlainen lopputulos. Kieltäydyt olemasta vuorovaikutuksessa sen hetken kanssa, jota elät. Törmäys ja suunnan vaihtaminen ovat väistämättömiä.”

Moka pakottaa meidät näkemään tilanteen uudestaan, etsimään toisenlaista ratkaisua tai yrittämään uudestaan. Se tekee meille hyvää, sillä jatkuvat onnistumiset voivat laittaa arjen autopilotille, jossa emme kyseenalaista tekemisiämme.

Jotta epäonnistumisten täyden potentiaalin voi hyödyntää, pitää ensin oppia suhtautumaan epäonnistumisiin mahdollisuutena kehittyä.

1. Älä ota sitä henkilökohtaisesti

Epäonnistuminen kannattaa etäännyttää omasta identiteetistä. Vaikka et ole onnistunut tehtävässäsi (vielä), et ole epäonnistunut henkilönä. Moni unohtaa erottaa työn ja oman itsensä toisistaan, jolloin epäonnistuminen aiheuttaa henkistä taakkaa. Teot ovat epäonnistumisia, eivät henkilöt. Mieti, miten kohtelet itseäsi epäonnistumisen jälkeen. Mitä lempeämpi olet itsellesi, sitä enemmän voit oppia.

2. Tutki epäonnistumista

Suhtaudu epäonnistumiseen uteliaasti ja ota se tarkastelun kohteeksi. Mikä aiheutti epäonnistumisen? Entä mikä olisi tuottanut paremman lopputuloksen? Kun olet lyönyt faktat tiskiin, mieti, mitä opit kokemuksesta. Miten voit hyödyntää oppimaasi jatkossa?

3. Unohda muiden mielipiteet

Pelkäämme, että menetämme toisten kunnioituksen ja luottamuksen vain yhden virheen takia. Tosiasiassa muut eivät jää märehtimään toisten epäonnistumisia, hyvä jos edes huomaavat niitä. Lakkaa hakemasta muiden hyväksyntää, sillä kyse on sinun elämästäsi, ei muiden.

4. Opettele improvisoimaan

Jos tuttu metodi johtaa epäonnistumiseen, tunnista se mahdollisuudeksi harjoitella improvisointia. Improvisointi auttaa tulemaan tutuksi epävarmuuden tunteen kanssa ja kehittää luovuutta.

5. Inspiroidu muiden mokista

Hyödynnä muiden epäonnistumiset mahdollisuutena oppia ja rohkaistua. Moni uskaltaa laulaa karaokea, koska kokee voivansa olla siinä parempi kuin muut. Omaan epäonnistumiseen on helpompi suhtautua lempeästi, jos on hyväntahtoisesti nauranut ja kannustanut ensin muita. Täydellisyyttä tärkeämpää on rohkea osallistuminen.

 

Lue lisää epäonnistumisesta artikkelissa hyödynnetyistä teoksista:

Piippo, T. & Peltola, M. 2012 (Tammi): Kantapään kautta – Kirja rohkeista epäonnistumisista

Koponen, P. 2017 (S&S): Lupa Mokata – Improvisointi arjessa