5+1 vinkkiä joilla arki tuntuu paremmalta

Uuden vuoden lupausten ja elämänmuutosten sijaan panosta tänä vuonna itsesi tsemppaamiseen. Astetta aurinkoisempi arkikokemus löytyy treenaamalla omaa mieltä. Poimimme Tsemppikirjasta 5-1 vinkkiä!

Joka aamu herätessä päätämme, miltä meistä tuntuu. Voimme sukeltaa arjen kurjuuteen ja murheisiin tai innostua tulevasta päivästä. Emme aina voi vaikuttaa siihen, mitä elämässä sattuu ja tapahtuu, mutta oma asenne on meistä itsestämme kiinni!

Itsensä tsemppaamisen avulla kuka tahansa voi löytää arjen kultareunuksen. Se ei vaadi suurta elämänmuutosta, ei edes elämäntaitokurssin käymistä. Samalla tavalla kuin lihaksia voi treenata, voi omaa mieltään harjoittaa tsemppaamisessa.

Sanna Wikströmin ja Jutta Gustafsbergin Tsemppikirja (Otava 2017) tarjoaa ”52 säteilevää ajatusta sinulle”. Tsemppikirja muistuttaa elämän valoisasta puolesta ja antaa vinkkejä, joilla itseään voi opetella kannustamaan. Miksi tsemppausta tarvitaan?

" Meidän aivomme ovat kehittyneet havainnoimaan uhkia, jotta olemme ihmislajina pysyneet hengissä. Negatiiviset uutiset ja pelko vetävät meitä puoleensa, jotta osaisimme vältellä kaikkia uhkia. Ja toisaalta haluaisimme kokea hyviä tunteita."

Vedämme puoleemme tiedostamattamme lisää huolia ja murheita, kun havainnoimme uhkia. Positiivisuuden lisäämistä tarvitsee siis todentotta treenata, jotta siitäkin tulee automaattista.

Näillä viidellä Tsemppikirjan vinkillä saat arkeesi lisää positiivista energiaa ja opit tsemppaamaan itseäsi!

1. Puhu itsellesi kuin parhaalle ystävälle

Pisin ihmissuhteesi on itsesi kanssa, miksi puhuisit siis itsellesi rumasti? Tapa, jolla puhut itsellesi, vaikuttaa suoraan tunnetilaasi ja omakuvaasi

"Jos et pysty pysäyttämään negakelaa, saatat tuntea epämääräistä yleistä huolestuneisuutta."

2. Opettele näkemään muiden onnistumisissa mahdollisuuksia

Sosiaalisen median aikakautena katselemme toisten onnistumisia puhelimen ruudulta useita kertoja päivässä. Vertaamme itseämme muihin, mikä on helposti kuluttavaa.

Meillä on kaksi tapaa katsoa muiden menestystä ja onnistumisia:

1) Rajoittava: Hyvähän toi on, kun se on niin lahjakas.

2) Mahdollisuuksia näkevä: Hitsiläinen, jos kerran toikin pystyy, niin sittenhän mullakin on mahdollisuus.”

Jos opettelet näkemään muiden onnistumisissa mahdollisuuksia, pystyt ammentamaan inspiraatiota omaan elämääsi.

3. Ota hyvä ryhti

Ihminen, joka kulkee leuka pystyssä hyvässä ryhdissä, näyttää luottavan itseensä. Helpoin tapa tsempata itseä on päättää kulkea pää pystyssä ja opettaa itseään olemaan ylpeä siitä, mitä on. Laske ja rentouta hartiat ja suorista selkäsi!

”Ryhti kertoo samaa viestiä myös sinulle itsellesi: Hartiat lysyssä sulkeudut muulta maailmalta ja kuljet suojauksessa, hyvä ryhti viestittää mielellesi, että olen valmis – anna tulla vaan”.

4. Arvosta hassuttelua ja hauskuutta

Arki on helposti työntekoa ja rutiinia. On tärkeä muistaa, että hauskanpito on yhtä tärkeää kuin puurtaminen. Hauskan pitäminen on taitoa nauttia elämästä.

”Oletko kuullut jonkun ihmisen sanovan kuoleman lähestyessä, että harmittaa vietävästi, kun tuli pidettyä hauskaa ja iloittua elämästä? Ja silti emme priorisoi iloa ja hauskuutta.”

5. Paisuttele elämän iloja

Kun kohtaat elämässä ilon hetkiä, pysähdy nauttimaan niistä. Älä ryntää mielessäsi seuraavaan asiaan, vaan anna ilon tunteen levitä rauhassa koko kehoon. Herättele aistejasi: mitä näet, kuulet, tunnet? Ilosta jää vahvempi muisto, kun koet sen jokaisella aistillasi.

”Voit herätellä hyvää elämässäsi kiittämällä pienistäkin asioista: peitosta, auringosta, villasukista, ystävistä, väreistä, ihan mistä tahansa. Kun pystyt itse ”kääntämään” aivojasi hyvän havainnointiin yhä uudelleen ja uudelleen, hyvän näkemisestä alkaa tulla elämäntapa. ”

+1

Älä ajattele väsyneenä

Väsyneenä huolestumme helposti, emmekä ajattele selkeästi. Päätösten teko on hankalaa ja tuntuu joskus ylivoimaiselta. Yksinkertaisin arkea helpottava vinkki on: mene nukkumaan, kun olet väsynyt.

”Riittävä lepo ja uni saa ihmeitä aikaan. Se saa sisäisen supersankarisi pukemaan tähtiviitan ylleen ihan tavallisena päivänä!”

Itsensä tsemppaamisen lopputuloksena on astetta iloisempi arki, jonka avulla jaksat kohdata haasteet positiivisemmin!